WWF и веригата ресторанти К-express обединяват усилия за опазването на три стари, български сорта ябълки - Айвания, Бухавица и Петровка.

. Защо?

Непрекъснато изчезват стари овощни градини, с тях и традиционни сортове. Това застрашава генофонда не само на овошките, но и други растителни и животински видове, свързани с тях. Лишава ни от традиционен поминък и от здраве - организмът ни и има нужда от разнообразни, местни продукти.

. Какво правят?

През целия месец април събират средства, за да създадат моделна овощна градина в Природен парк "Врачански Балкан", която да се превърне в генна банка на тези сортове. Вестник "Български фермер" е медиен партньор на кампанията за опазването на старите овощни сортове. 

. Ако искаш да помогнеш!

Посети търговски обект на K-express през април, закупи ястия по рецепти от Природен парк "Врачански балкан", с етикет „Кулинарните тайни на Природата”. 10% от приходите от продажбите ще отидат за развитие на моделната градина – за изчезващи, стари сортове овощни дървета. Тя съхранява стари сортове ябълки, дюли и круши от района и в бъдеще ще се превърне в генна банка и в посетителски и информационен център.

Ако искаш да закупиш и засадиш дръвче от тези сортове, пиши на [email protected].

Повече подробности къде да намерите стари сортове и как да помогнете за каузата търсете отново в бр.1271 на в. "Български фермер" от 14 април