Над 95 процента от бременните свине се опрасват от 110-ия до 118-ия ден от заплождането им. Затова ветеринарните специалисти препоръчват внимателно да наблюдавате свинята от 110-ия ден на бременността й. Следващите 9 дни тя ще се опраси.

Като цяло продължителността на бременността при свинята зависи от различни обстоятелства. Например от условията на отглеждане и от броя на приплодите в едно нейно прасило

Ако бременната свиня износва по-малко от 6 прасета, то бременността й продължава по-дълго, отколкото на многоплодните свине.

Трябва да знаете и това, че ако бременността е много къса - по-малко от 110 денонощия, мъртвородените прасета със сигурност ще бъдат много.

Колко ще продължи бременността при свинята зависи и от годишния сезон. През зимата тя леко се скъсява, а през лятото - малко се удължава.

И още нещо много важно: свинята майка успява да изхрани прасетата си и е готова за следващо заплождане, ако годишно има не повече от две прасила. При по-често заплождане - например ако се запложда пет пъти за две години, животното силно се изтощава и опрасва слаби приплоди.

Обикновено стопаните, които отглеждат свиня-майка за продажба на прасенца, се стараят да я заплодят така, че тя да се опраси през февруари.