Много стопани допускат грешки, които впоследствие се оказват причина за здравословни и поведенчески проблеми при кучетата. За щастие, информацията в днешно време е лесно достъпна и всеки отговорен стопанин може да предложи на кучето си качествена, балансирана и здравословна диета - времето на бульоните с натопен хляб отмина. Бебето самоед привиква да яде различна храна от края на първия си месец. Тогава се пристъпва към постепенно отбиване от майчиното мляко

Кученцата се захранват с варено месо, суха храна и специални бебешки каши. Режимът на хранене се запазва, като малките се хранят между 5 и 8 пъти на ден.

След навършване на три месеца самоедът се храни по 4 пъти на ден - основно с висококачествена гранулирана храна. Освен че му осигурява нужните хранителни стойности, тя спомага за смяната на зъбите и развитие на дъвкателния процес. Зоомагазините предлагат много качествени храни, напълно подходящи за тази порода кучета. Трябва да имате предвид, че самоед е куче с бяла козина и поради това трябва да изберете възможно най-подходящата гранулирана храна, която не съдържа оцветители и изкуствени овкусители

В тази възраст храненето изцяло с домашно приготвена храна не е препоръчително, защото няма да осигури на кучето нужните витамини, минерали и енергийна стойност. Тази храна често води и до проблеми със зъбите и ускорява натрупването на зъбен камък.

С възрастта се променя и видът на храната и броят на храненията на ден. Правилото е кучето да приема малки порции храна, но често.

Избягвайте да го прехранвате и никога не му давайте храна от масата. Обикновено след 12-ия месец младият самоед преминава на храна за възрастни кучета с редуцирано съдържание на протеини и мазнини. Внимателно следвайте указанията за грамаж на опаковката

Понякога тази порода може да бъде доста претенциозна на храна. В такъв случай пробвайте да смените марката или овкусете храната с кисело мляко или няколко лъжици безсолна извара.

Необходими витамини и минерали

Това са витамините А, В 1,В 2,В12, D, биотин, фолиева киселина, витамин Е и минералите - калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк.

ВАЖНО! Не давайте на самоеда си витамин С без лекарско предписание, тъй като той може да увреди черния му дроб.

Ако решите все пак да готвите на вашето куче, наблегнете на: рибата; пилешкото месо; ориз - бял и кафяв, и зеленчуци.

ВНИМАНИЕ! Избягвайте храни, който съдържат каротин.