Сополите при коте може да бъдат резултат от редица вирусни или бактериални инфекции и затова не трябва да остават нелекувани.

Носните секрети при котетата приличат на човешките: те може да са прозрачни, воднисти, а може и да са гъсти, преминаващи в гнойни. Последният вариант е опасен за живота на котето.

Когато има секрет само от едната ноздра това може да е сигнал за туморно образувание в носната кухина.

Животното може да има пневмония, може да е болно от туберкулоза или от астма.

Обилните носни секрети може да говорят за отравяне или бяс, конюнктивит или уремия, може да е инфекциозен перитонит, левкоза или банална котешка хрема

В случая прилагателното “котешка” не е видова принадлежност. Така се нарича отделно заболяване със следните симптоми: повишена температура, кихане и кашлица, възпаление на очите и обща слабост.

Кашлящото и кихащо коте спира да яде, защото не усеща миризмата на храната. И затова спешно трябва да се лекува.

Възрастните животни не боледуват толкова често от котешка хрема, както малките котета, чиято имунна система не е в състояние да се справи с атакуващите я вируси и бактерии. И именно за котетата хремата е опасна, тъй като може да се развие бързо и да погуби животното за по-малко от денонощие.

Мит е, че котето ще оздравее само. Освен това в никакъв случай не прилагайте самолечение, а го заведете незабавно при ветеринарен лекар, който да изпише необходимото лечение.