Дърветата подлежат на подмладяване!

Старите ябълки могат отново да ви радват

Начинът е лесен, изисква малко търпение

"Имам стара ябълка, която е прекрасен сорт - Шарден. Но с годините дървесината и застаря, има сухи клони и от една-две години ражда много малко плодове. Мога ли да направя нещо, за да подмладя дървото и да го върна към плододаване?"
Елена Тодорова от гр. Кнежа, обл. Плевенска

ОТГОВОР
Не губете кураж! Старота дърво може да бъде подмладено и да ви радва отново с прекрасни плодове. Това ще постигнете, като направите силна резитба или както я наричат още специалистите - подмладяваща резитба.

ЛАКОМЦИТЕ ТУК СА ПОЛЕЗНИ
Смело съкратете както скелетните клони и разклонения, така и клонките, като премахнете не по-малко от 2/3 от дължината им. Това ще доведе до израстването през следващата вегетация на голямо количество мощни лакомци, както и до силно просветляване на вътрешността на короната. Една част от лакомците ще изрежете. С другите (израстнали на подходящи места) ще възстановите короната. След силно съкращаване през първата и втората година те ще се превърнат в клонки с плододоваща и обрастваща дървесина, ана 3-ата и 4-ата година започнат да плодоват.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ
За да постигнете желаната цел, задължително трябва да съхраните в продължение на 2-3 години един скелетен клон, без да го режете. Неговите листа ще осигуряват листа от които дървото ще се храни докато се развие новата корона от лакомци.