Става дума за уникална програма в помощ на деца, изпитващи трудности с ученето
Програмата е разработена от американски специалисти и носи името "Грамотност с помощта на кучета" и е въведена успешно в няколко калифорнийски училища, библиотеки и центрове за деца със забавено развитие.

Според учените трудностите на децата, които не се справят с ученето и особено с четенето идват от това, че те са притеснителни или защото се страхуват от порицание.

Ако пред тях стои добро куче, а не строг учител, което ги слуша внимателно, проблемите ще изчезнат и мъчителните занимания с уроците ще се превърнат в удоволствие, смятат учените.

Програмата е била разработена от педагози съвместно с центъра по предотвратяване на жестоко отношение към животните. За целта били подбрани такива четириноги, които се отличавали със спокоен характер, добро отношение към децата и общителност. Първите експерименти били проведени в библиотеки и училища и вече втора година в Калифорния кучетата работят с деца със забавено развитие.

Създателите на програмата установили, че децата, които се притеснявали, скоро свикнали с мълчаливите си слушатели и с удоволствие започнали да им четат на глас.
текст на сн. Четирикракият приятел е най-добрият слушател