Органични материали

 

Причият тор е с богато съдържание

 Подхранващото му дуйствие е по-голямо от другите оборски торове 

Птичият тор е най-богатият от всички органични торове. Той съдържа три пъти повече азот и калий и около четири пъти повече фосфор в сравнение с обикновения оборски тор. Птичият тор има и много по-бързо действие.

 НЕДОСТАТЪЦИ

Трябва да се знае, че азотът на птичия тор се губи много бързо, поради което торът трябва да се съхранява примесен с дървени стърготини, с градинска почва (25-50% от тора) или с праховиден супер фосфат (5-6% от тора). От една птица годишно се получава от 5 до 10 кг тор.

ПРЕДИМСТВА

С богатото си съдържание добре угнилият птичи тор е пидходящ за торене на всички видове растения - зеленчуци, лозя и овошки. Есента, преди основната обработка на почвата той е подходящ за торене на дръвчетата.

НОРМАТА Е СПОРЕД НАЧИНА НА ТОРЕНЕ

В зависимост от това дали ще се тори само пристъбленото пространство около дръвчетата или цялата площ между тях е и нормата.

В пристъблените кръгове може да се внесе по 1,5-2 кофи добре угнил птичи тор на дръвчета до 5-6 години и по 2-4 кофи на дръвчета наз 7 години.

Ако се тори цялото пространство между дръвчетата, тогава по цялата площ може да се разхмърли 1-1,5 тона добре угнил оборски тор.