Хризантемите (Chrysanthemum) принадлежат към семейство Астрови, Сложноцветни (Asteraceae) и наброяват около 30 вида. Градинските хризантеми са много популярни, защото всяка есен те изпълват градината с пищни цветни топки, заменяйки едногодишните растения и осигурявайки пъстра картина до първите големи студове.

Хризантемите достигат 1 метър височина, в зависимост от условията, в които се отглеждат и според това, колко често са били подкастряни връхчетата в сезона на растеж.

Градинските хризантеми по правило са многогодишни и трябва да се разделят на всеки две-три години, за по-силен растеж. Те са ценени най-вече заради наситените си цветове, бяло, жълто, бронзово, розово, коралово, пурпурно, винено червено.

Растенията се засаждат през есента или рано напролет. Най-големите врагове на хризантемите са листните въшки, брашнеста мана, акари, бръмбари.

Хризантемите предпочитат богата на хранителни вещества органична пръст, добре отцеждаща се и аерирана, както и много слънце.

Правилното количесто вода е от изключително значение за доброто здраве и красотата на растенията. Прекалено малкото вода може да забави растежа на хризантемите или той напълно да спре. В периода на цъфтеж хризантемите се поливат обилно с мека вода.

Поне веднъж в седмицата в сезона на растеж хризантемите трябва да се подхранват с разтворима тор, съдържаща калий и азот.