Швейцарската асоциация Swissveg, съвместно с Biocyclic Vegan International, разширява V-Label с сертифицирането за веганско земеделско производство, съобщава Biojournaal. С разширяването на V-Label към селскостопанското производство организациите искат да направят още една стъпка към изцяло веганска верига за създаване на стойност.
Над 70 000 продукта от повече от 4800 лицензианти по цял свят носят знака V-Label. V-Label е международно признат, регистриран знак за маркиране на вегански и вегетариански продукти и услуги, създаден в Швейцария през 1996 г.
Според инициаторите веганското земеделие, което днес все още е пионерско движение, има дълга традиция именно в Швейцария: още през 1920-те години Мина Хофстетер преобразува фермата си на езерото Грайфензее в био-веганско стопанство. С новата версия на етикета движението трябва да придобие по-голяма видимост и достоверност.
С новия V-Label Vegan Agriculture организациите искат да увеличат видимостта и достоверността на земеделските стопанства без животински продукти, съобщава Biopress. Етикетът съчетава експертизата на Swissveg в областта на сертифицирането на продукти с практическите насоки на Biocyclic Vegan International и по този начин подкрепя изцяло веганската верига на стойността.
Първите признати предприятия, като Solawi Halde и Ferme du Château, виждат етикета като възможност да комуникират своите биоциклични методи на отглеждане и да подчертаят своята добавена стойност.
Отговорността започва от земята", казва основателят на Solawi Кристиан Мехлер. За Бруно Граф от Ferme du Château сътрудничеството е „важна стъпка към еманципацията на веганското земеделие". А производителят на зеленчуци Якоб Манхерц определя биоцикличната веганска продукция като „нов златен стандарт в биологичното зеленчукопроизводство" – претенция, която V-Label сега подчертава.
Въвеждането на етикета се извършва на фона на нарастващата критика към селскостопанските системи, базирани на отглеждане на животни. Така Световната здравна организация (СЗО) наскоро отново предупреди за нарастващата резистентност към антибиотици – глобален проблем, който е тясно свързан с интензивното отглеждане на животни и прекомерната употреба на антибиотици. Според Swissveg това ясно показва колко спешно са необходими алтернативи в селското стопанство.
„Сега е подходящият момент да направим веганското земеделие по-видимо", казва Ренато Пихлер, основател на V-Labels. Новият етикет показва, че е възможно да има устойчиво земеделие без експлоатация на животни.
Коментари