Докато Италия е изправена пред значителен спад в производството от 24,7%, други ключови доставчици, включително Белгия, Холандия, Испания и Полша, очакват по-големи реколти, като пазарните условия изглеждат по-благоприятни от миналия сезон.

Производството на круши в Европейския съюз се очаква да нарасне леко през 2025/26 г., но остава значително под дългосрочната средна стойност и значително под пълния си потенциал, според Световната асоциация за ябълки и круши.

Данните, представени на годишната среща на производителите на ябълки и круши Prognosfruit в Анже, Франция, показват, че общото производство на круши в ЕС ще бъде около 1,79 млн. тона, което е четвъртото най-ниско производство на круши за последните десет години.

Тази прогноза е с около 1,4% по-висока от предишната прогноза от 1,76 млн. тона, въпреки че в действителност реколтата от миналия сезон се оказа по-близка до 1,79 млн. тона.

Сред основните страни доставчици в региона Италия се откроява с очакван спад от 24,7% на годишна база до 302 000 тона. Докато миналата година италианските круши отбелязаха възстановяване с около 400 000 тона – приблизително двойно повече отколкото през 2023 г. – реколтата през този сезон е с почти 17% по-ниска от средната за последните три години и далеч от реколтите от над 700 000 тона, отбелязани през 2017 и 2018 г.

По-голяма реколта от круши в сравнение с предходния сезон се очаква в Белгия (355 000 тона, +32,1%), Нидерландия (348 000 тона, +8,1%), Испания (246 000 тона, +10,4%) и Полша (110 000 тона, +10%).

Положителни сигнали

Анализаторката Ева Вюртенбергер заяви пред Prognosfruit, че пазарните условия изглеждат по-добри от миналата година.
„Това се дължи на три основни причини", обясни тя. „След като Белгия, Испания и Италия приключиха сезона си, само Нидерландия остана активна на пазара, като останалите запаси от доминиращия сорт Conference бяха предназначени главно за супермаркети. Така че днес наблюдаваме недостиг на предлагане."

Освен това, според нея, натискът от Южното полукълбо е много по-слаб в началото на новия сезон, за разлика от миналия, когато това създаде предизвикателства.

Тя добави, че разпределението на наличните сортове ще бъде много по-добро. „През 2025 г. не очакваме ранните сортове да бъдат толкова доминиращи в началото на сезона, което беше смущаващо през 2024 г."