Жегата и ниската атмосферна влажност ще затруднят развитието на зеленчуците

Дукена ЖОЛЕВА,

агрометеоролог при НИМХ

Горещото време през първата седмица от юни, с максимални температури достигнали на много места в полските райони до 33-34°С (Ново село - 35°С, Видин - 34°С, Русе - 33°С, Пловдив - 33°С, Пазарджик - 33°С) ускоряват вегетационните процеси при пролетните култури и протичането на последните фази от развитието на есенните посеви. Тези високи стойности, в съчетание с ниската атмосферна влажност, се отразяват негативно върху цъфтежа, оплождането и формирането на репродуктивните органи при зеленчуковите култури от ранното полско производство (фасул, домати, пипер, краставици, тиквички и др.).

След прогнозираното краткотрайно захлаждане в края на първото десетдневие на месеца, през повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури, които ще поддържат ускорени темповете на развитие при земеделските култури.

През периода при зимните житни култури във високите полета ще се осъществява наливане на зърното. В полските райони при пшеницата ще протича млечна и преход към восъчна зрелост. В началото на второто десетдневие при ечемика ще преобладава восъчна зрелост. При рапицата ще се наблюдава фаза узряване. При слънчогледа, засят в агротехнически срок, ще протича формиране на съцветие, при царевицата - листообразуване..

Прогнозираните високи температури до средата на юни ще бъдат предпоставка за увеличение популацията на акарите. Растителнозащитните пръскания срещу болестите и вредителите трябва да се провеждат през хладните часове от деня, при температури под 25°С.