Кампанията по прибиране на цветната маса от лавандуловите насаждения започна през изминалата седмица, като продължава и към момента. Площите с лавандулови насаждения в област Добрич са 27 200 дка, като най-много все още са в Генерал Тошево – 8 200 дка, а най-малко – в град Добрич, където лилавите полета са едва 1120 дка. Това сочат данните на Министерството на земеделието.

До момента е прибрана реколтата от 7030 дка, като най-напреднали са в община Крушари, където са пожънати 3580 от 4380 дка. Все още не е започнало прибирането на лавандулата в община Каварна.

Средният добив на лавандулов цвят засега е 466,3 кг/дка. Най-високи са добивите в Шабленско, където от декар прибират 636 кг., съобщава Пронюз Добрич.

През последните години площите с лавандула в област Добрич драстично намаляха – над три пъти. През 2021 година регионът бе сред големите производители на лавандулово масло, което намира приложение в парфюмерийната и козметичната индустрия. От над 210 хил. дка лавандулови насаждения на територията на страната, само в област Добрич те бяха 90 хиляди дка.

Ниската цена и слабите добиви през 2021 г. не успяха да покрият разходите по добиване на етеричното масло. В резултат на това масово производителите се отказаха от тази култура. Така през 2022 година площите намаляха до 66 060 декара, като тенденцията продължи и през миналата година, когато насажденията бяха 42 770 декара.

Според производители причината е липсата на пазар и цена на лавандуловото масло. В община Генерал Тошево например, където този бизнес е най-развит, през 2022 година полетата с лавандула бяха 25 хил. дка, а сега са три пъти по-малко.