За да отпуснете тялото и душата си в градината, всички елементи и структури на обекта трябва да бъдат красиви и функционални.

Басейн

Басейнът ще ви помогне бързо да се охладите в летните жеги. Дори да е надуваем или рамкиран, изключително важно е да го поставите на равна повърхност. Не пренебрегвайте постелката, върху която е поставен басейнът и покривалото, което предпазва водата, когато не го използвате.

Големите басейни могат да бъдат монтирани на „палуба" или настилка, или за тях може да се изгради навес или дори беседка.

В средната зона не би навредило да се организира отопление на водата за открития басейн. И за да поддържате водата в басейна чиста, ще ви трябват филтри (незабавно помислете как да ги поставите близо до басейна, но да ги скриете от очите на плувците).

ВНИМАНИЕ: ще има толкова много технически устройства като мрежа, прахосмукачка и покривало за басейна, че малка стая за съхранението им наблизо няма да е излишна.

Изкуствено езерце

Ако идеята за плувен басейн все още не се вписва в бюджета ви, създайте езерце сами. Дори малко езерце, което не е предназначено за плуване, е освежаващо в горещ ден, приятно за окото и помага да направите района привлекателен. Растенията, засадени близо до вода, изглеждат особено интересни.

Ако нямате техническите умения да създадете водопад или фонтан, направете статично езерце от стара вана или друг подходящ съд. Закопайте основата в земята, покрийте я с филм и маскирайте краищата с камъчета. Засадете растения, подходящи за микроклимата наоколо.

Водопад или фонтан

Тези структури причиняват повече проблеми, но собствениците получават не по-малко удоволствие. Фонтаните могат да бъдат отворени и затворени. При последния вариант се използва един и същ обем вода, която периодично се сменя или допълва.

Системите за отводняване, водоснабдяване и дренаж ще трябва да бъдат обмислени и нивото трябва постоянно да се следи. В допълнение към контейнера за вода ще ви трябва помпа, филтър и специални инструменти. Камъчета и водни растения са подходящи за декорация.

Резервоарите не трябва да се поставят близо до къщата, за да не се насищат стените с излишна влага. При пряка слънчева светлина водата ще цъфти по-бързо.

Пътеки

Колкото по-голям е парцелът, толкова по-голям е шансът ви да организирате пътеки за разходка - до беседката или басейна и до други красиви кътчета на градината. Пътеката може да бъде направена от тротоарни плочи, камък, дървени изрезки и други подходящи материали. Стандартният размер на плочките е 40 на 80 или 50 на 100 см. Изберете разстоянието между тях в съответствие с дължината на стъпката.

Една проста техника ще ви помогне да маркирате пътека: поставете парчета картон, които имитират плочки върху площта и вървете по тях, като оценявате последователността на стъпките.

Криволичещите пътеки, водещи до уютен район, изглеждат по-интересни от правите, но отговорете си честно - не бихте ли искали пряк път, за да вървите по права линия, извън павираните пътеки?

Цветя и цветни лехи

Дори малка зона за отдих се нуждае от озеленяване. Ефектни ще са не само от луксозната цветна леха, но и ниските цветни бордюри от тагетес, циния и лаватера, засадени по краищата на пътеката. За вертикално градинарство са подходящи храсти с буйна корона или висящи растения, като кобея и декоративен боб. На терасата или в павилиона ефектът на единството с природата ще бъде подкрепен от цветя във висящи саксии.

Градински скулптури

Малките неща придават специален селски привкус на зоната за отдих: риби, гноми и други градински фигурки в езерото, близо до пейка или цветната леха.

Керамични или пластмасови скулптури се продават в магазини или пазари. В зависимост от дизайна в градината има място за животни или оригинални скулптури. А цветната леха може да е разположена върху стари мебели или в кошница на велосипед.

Габиони

Камъните в решетка не са най-популярният начин за проектиране на градински пейзаж - те се използват за укрепване на оградата в райони с разлики в надморската височина.

Въпреки това тази бариера, непроницаема за вятър, шум и прах, е декоративна сама по себе си, особено ако допълните красотата на камъка с цветя, градински мебели и друг декор.

Хранилки

Хранилките за птици и животни ще станат допълнителна украса на зоната за отдих. Можете да ги изградите от дърво, пластмасова бутилка, детска кофа и скрап материали. Поставете зърна, ядки, семена и друга храна вътре, като закрепите структурата с въже за дървото.

Осветление

За да се възхищавате на насажденията и градинския декор извън сезона или да седнете навън късно през лятото, погрижете се за осветлението.

Инсталирайте градински фенери със слънчева енергия по пътеките; окачете полилей, свещ и LED лента или новогодишен гирлянд в беседката или павилиона.