Ирландски и британски състезателни коне, които вече не се използват в спортни състезания, попадат в холандската хранителна верига заради търговци на коне в Нидерландия, съобщават от организацията House of Animals.

Според фондацията за хуманно отношение към животните конско месо е било открито в закуски като битербален (малки кюфтенца) и крокети, които са били продавани в търговци с храни на едро. Заключението се основава на изследване, което холандската фондация е провела в сътрудничество с ирландската телевизионна програма RTÉ Investigates.

Не е подходящо хората да ядат конско месо, приготвено от стари състезателни коне, тъй като по време на състезателната им кариера може да са им давани лекарства. Състезателните коне, които вече не печелят, се смятат за твърде скъпи, за да бъдат държани от собствениците им. Те често се транспортират до Нидерландия и Белгия в "ужасяващи условия", за да получат нова идентичност в тези страни, се казва в публикацията.

След това търговците им поставят нов микрочип и фалшив паспорт, преди да ги отведат в кланици в страни като Испания, Италия, Полша, но също и в Керкдрийл, Нидерландия. Така конското месо попада нелегално в нидерландската хранителна верига. House of Animals твърди, че много храни съдържат конско месо.

В Нидерландия е по-лесно да се получи фалшив паспорт за коне, тъй като там не е нужно ветеринарен лекар за издаването на паспорти, докато в много други държави това е изискване. Чиповете се поръчват по интернет с германски код и така произходът на коня трудно може да бъде проследен, тъй като Германия има затворена база данни.

House of Animals съобщи, че през 2022 г. е издадено европейско предупреждение за месото от кланицата в Керкдрийл, тъй като то не е трябвало да влиза в хранителната верига. Основателката на организацията за защита на животните Карен Сутерс заяви, че не разбира защо оттогава нидерландският орган за безопасност на храните и потребителските продукти (NVWA) не е извършил по-задълбочени проверки в кланицата.

NVWA признава, че през 2022 г. в кланиците в Нидерландия е имало коне с нередовни паспорти. Регулаторът добави, че месото е било изтеглено от пазара по това време, но не пожела да говори повече за настоящата ситуация.

Сойтерс смята, че е забележително, че Нидерландия отново е "паяк в мрежата на страданието на животните". Организацията House of Animals е подала искане за изпълнение до NVWA за допълнително наблюдение на транспорта на животни от Ирландия и Обединеното кралство.

Фондацията иска също така разследване на измамите с паспорти и новите чипове и иска затваряне на кланицата в Керкдрийл. Надзорният орган има троен мандат в тази област: поддържане на хуманното отношение към животните, борба с измамите и гарантиране на безопасността на храните в Нидерландия и Европа", каза Сутерс.