Опаковките за пресни зеленчуци и плодове още дълго време няма да кажат последната си дума и Silbo пуска на пазара нови опаковки, за да подчертае това твърдение, информира FreshPlaza.

Според Марчин Шпивок, собственик на полския производител на опаковки и автор на новата опаковка, това означава, че все още има много възможности за иновации, разработване на нови форми, подобряване на условията за съхранение и хигиена на храните, подобряване на функционалността и издигане на маркетинговото значение на опаковката на по-високо ниво.

"В екологичен аспект ние постоянно работим върху нови опаковки. Пример за това е замяната на пластмасата с хартия. Пластмасовите термосвиваеми фолиа все повече се заменят с хартиени опаковки. Пластмасовите торбички също намират своите заместители. Ние работим върху такива решения. В допълнение към хартиените ленти за пресни зеленчуци и плодове разработихме опаковка от хартиени торбички, която е адаптирана за машини за пакетиране на ролки", обяснява Марчин Шпивок. „Досега в този тип машини се използваха само полиетиленови торбички, например пластмасови торбички, навити на ролки, които след напълване се запечатват автоматично. Обикновено по този начин се опаковат ябълки, но производителите го използват и за картофи. Това ще работи и за цитрусови плодове и ядки."

Сега Silbo е разработила хартиени торбички за тази технология на опаковане, като напълно елиминира пластмасата, обяснява Шпивок. "Тази опаковка може да бъде крафт или бяла и да бъде отпечатана с всякакъв дизайн. Хартията е сертифицирана по FSC®, печатът е с мастила на водна основа без алкохол, лепилото също е на водна основа.

Опаковката "Reelbag" (истинска торбичка) има два големи прозореца, които осигуряват видимост на вътрешността на торбата и вентилация на продукта. Прозорците са обезопасени с органична ленена мрежа, а по желание на клиента опаковката може да бъде оборудвана и с дръжка. Хартията има ограничена абсорбция на влага, благодарение на което зеленчуците и плодовете остават свежи по-дълго време.

Новата опаковка беше показана за първи път по време на изложението Fruit Logistica. Марчин Шпивок твърди, че посетителите са били доста заинтересовани от дизайна. "Представихме прототипа на тази опаковка за първи път на изложението Fruit Logistica в Берлин, където тя срещна голям интерес. Оттогава разработваме подобрения на тази опаковка, също и за по-големи грамажи, и получаваме запитвания от потенциални клиенти, главно от Европа, но също и от САЩ," казва той.

Silbo е една от малкото компании в света, които разполагат с машини за производство на този вид опаковки.

"Въпреки че дизайнът на Reelbags изглежда прост, технологията на производство е уникална. Досега сме предлагали този тип опаковки под формата на еднокомпонентни полиетиленови торбички с мрежа, предназначени за опростено рециклиране," заключава Шпивок.