Общо 341 къдроглави и 647 розови пеликана бяха установени в България по време на Седмото международно преброяване на този вид птица на Балканския полуостров. Екологичната инициатива се проведе в началото на юни, съобщават на сайта си от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Събитието се организира в рамките на проект „Животът на пеликана" и се координира от Гръцкото орнитологично дружество (HOS).

Най-много къдроглави пеликани са наблюдавани в трите места за гнездене на вида в страната: защитена местност Калимок – Бръшлен край Тутракан (118), в блатата на остров Персин (62) и в езерото Сребърна (24). Най–много розови пеликани са установени в района на Бургаските езера и в защитена местност Ятата край Варна. В рамките на преброяването екипи на БДЗП са посетили и язовирите Овчарица, Розов Кладенец, Студен Кладенец, пясъчните коси по река Дунав и др.

Веднага след самото преброяване, наш екип успешно постави предаватели на два млади къдроглави пеликана, излюпени в колонията в местността Калимок-Бръшлен, посочиха още от БДЗП, предаде БТА.

В края на март Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви новината за първите малки къдроглави пеликанчета, излюпили се в защитена местност Калимок-Бръшлен.