Решението на Индия да разреши безмитен внос на нахут едва ли ще помогне за понижаване на местните цени, тъй като дори рекорден внос няма да може да компенсира големия спад в местното производство, са посочили представители от сектора пред Ройтерс.

Индийските купувачи се насочват към много по-евтиния жълт грах, който страната също разреши да се внася безмитно, предава БТА.

Цените на нахута достигнаха рекорд от 65 103 рупии (779,75 долара) за тон миналата седмица и са се повишили с почти 33 на сто в рамките на година. Нахутът представлява почти половината от общото производство на варива в Индия и е основна храна в страната.

Ограничената наличност на нахут на световния пазар може да принуди Индия да избере по-евтиния внос на жълт грах, който се предлага в изобилие, коментират представители на бранша.

"Дори ако приемем, че Индия купува всички налични доставки на нахут от Австралия, Танзания и други страни, това няма да бъде повече от 250 000 метрични тона", обяснява Бимал Котари, председател на Индийската асоциация за варива и зърнени храни (IPGA), допълвайки, че недостигът на производство е много по-голям.

Индия е внесла около 150 000 тона нахут през сезон 2023/24.

Правителството изчислява, че производството на нахут тази година може да достигне миналогодишното от 12,27 милиона тона, но участници в сектора изчисляват около 25-процентов спад в производството, тъй като обработваемата площ е по-малко и добивите също са намалели поради неблагоприятните метеорологични условия.

Пазарите получават близо една трета по-ниски доставки от нормалното от реколтата от новия сезон, което показва спад в производството, посочва Нитин Каланти, търговец на варива, базиран в град Латур, щата Махаращра.

По думите на Котари вносният нахут е още по-скъп, тъй като австралийските доставчици са повишили цените, след като Индия разреши безмитен внос.

Цените на австралийския нахут се покачиха от около 900 австралийски долара миналата седмица до над 1100 австралийски долара за тон тази седмица поради надеждата за засилено търсене от Индия. Индийските купувачи обаче не подписват нови договори за внос, казва базиран в Мумбай дилър.

"При нахута няма паритет при вноса. Вместо това търговците внасят жълт грах, който е евтин и се използва като заместител на нахута", уточнява търговецът.

Индия миналата седмица също разреши безмитен внос на жълт грах до 31 октомври 2024 г.

Жълтият грах, внасян главно от Канада, Русия и Турция, се предлага на половината от цената на нахута, а доставките му са изобилни на световния пазар, което насърчава индийските купувачи да увеличат вноса на жълт грах, заявява Котари.