Започва умъртвяването по хуманен начин на птиците във фермата в местността Идимирли край Хасково, която бе поразена от птичи грип. Наш екип вече е на мястото. Това съобщи на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Георги Илиев. Заразата от Инфлуенца А бе потвърдена в стопанство с около 25 000 кокошки носачки.

Надявам се за кратък период от време действията по умъртвяването на птиците, загробването им и дезинфекцията да приключат бързо, посочи Илиев. Той припомни, че вече със заповед са определени трикилометрова предпазна зона и десеткилометрова наблюдавана зона.

В относителна близост до птицевъдния обект са още два големи обекта - единият с 450 000 пернати, а другият - с 380 000, уточни Георги Илиев. Стартира и изтеглянето от търговската мрежа на произведените в стопанството яйца.

Георги Илиев предупреди, че вирусът се разпространява изключително бързо и единственият начин за справяне с последствията са бързото локализиране и унищожаване на огнището. Предвид настъпилата Великденска кампания, собственикът, който за четвърти път е потърпевш, ще понесе големи икономически загуби. Той обаче ще бъде обезщетен по пазарни цени, валидни три месеца преди събитието, поясни още Илиев, цитиран от БТА.