Без да губим време и редове ще ви разкажем за едни от най-интересните и лесни за отглеждане цветя, които може да си засадите сега. Някои от тях са студоустойчиви, а други трябва да се извадят от почвата наесен и да се приберат за лагеруване в складово помещение за през зимата. Сигурно вече се досещате, че ще прочетете за далии и гладиоли, но ще ви изненадаме.

Приятно четене и садене на луковични цветя с пролетен и летен цъфтеж, драги градинари!

Нежен зефирантес 

Кръстен на бог на вятъра, този нежен красавец е изключително лесен за отглеждане. При това може да се представи добре както в саксия, така и в земята. Луковичките се засаждат и размножават напролет. Те са дребнички, поставят се плитко и на гъсто в богата почва и се поливат обилно.

Дъждовната лилия, както още се нарича зефирантесът няма да ви струва скъпо, но ще ви радва много. Отредете слънчево място и очаквайте цъфтеж през почти цялото лято. През есента извадете луковичките от градината, а онези отглеждани в контейнер просто приберете. Дори през покоя, не допускайте прекомерно засушаване.

Цветето е идеално за самостоятелно отглеждане в сандъчета и саксии, а и в съчетание с други цветя. В градината пък ще разгърне пълния си потенциал и ще ви радва с богати туфи с безброй цветове.

Ароматна фрезия 

Със своя незабравим аромат фрезията е любимка на мнозина. За съжаление обаче, отглеждането е по-скоро трудна задача. Тази красавица е капризна във всяко едно отношение. За да се развива добре изисква лека и същевременно богата, добре дренирана почва. По отношение на поливките и подхранването също трябва да се внимава много, защото лесно се стига до преполиване и загниване.

Луковиците могат да се засадят през пролетта или през есента. Първият вариант е по-предпочитан от любителите, а вторият се е наложил в промишлените производства за рязан цвят. Поникването става за 15- 20 дни в зависимост от условията.

В момента на пазара се предлагат луковици за пролетно засаждане. Цената варира според сорта и фракцията. Пакет с 10 броя миксирани цветове струва около 3-5 лева.

Още една ароматка 

Polianthes tuberosa цъфти през най- горещите летни месеци. Цветоносните стъбла достигат до 120 см, което ги прави идеални за рязан цвят. Стръковете издържат свежи във вода над 2 седмици, ако водата се сменя всеки ден и дръжката се подрязва по мъничко.

Ароматът на туберозата е божествен. Цветовете се използват в озеленяването и флористиката, но и в парфюмерийната промишленост и кулинарията. Луковицата е по- скоро грудко-луковица се засажда през пролетта на възможно най-слънчевото място в градината. Почвата трябва да е богата и добре аерирана.

Полиантесът е подходящ за начинаещи градинари с малко опит. Цветето не изисква някакви особени грижи, но през есента луковицата трябва да се прибере. Минусовата температура, която може да издържи без да загине е около -7 до -10◦С. Съхранението ѝ с нищо не се различава от останалите цветя. Именно това е и моментът за размножаване. Малките дедки се разделят внимателно, като е най-добре да останат в сноп по няколко.

Веселата бабиана 

Бабиана (Babiana stricta) много наподобява фрезията. Произхожда от Южна Африка и Австралия, където някои маймуни ядат луковиците. Това е и причината бабианата да е наречена маймунско цвете.

Луковичките се засаждат през март и април на слънчево място. Почвата трябва да бъде песъчливо-глинеста, с добър дренаж. Полива се редовно, но умерено. Подхранва се веднъж преди цъфтежа и отново след него. Цветовете са в пъстри, наситени сини, лилави, розови и виолетови нюанси и имат звездовидна форма. Разположени са по няколко на цветоносни дръжки с дължина от 15 до 30 см.

Размножаването става чрез семена и дедки. Семената се събират след узряване и веднага се засяват. При температура около 13-15 ◦С поникват бързо. Цъфтежът при семеначетата може да се очаква след година. Размножаването чрез дедки е по-бързо. То се извършва през есента. Малките дедки се засаждат първо в саксия, а след като пораснат достатъчно се прехвърлят в градината. През зимата луковиците да се съхраняват в торф в закрито помещение.

Още една подгласничка на фрезията 

Крокозмията е разкошна и огнена красавица. Става все по-популярна у нас през последните години. Тя е многогодишна и студоустойчива. Много наподобява фрезията по формата на цветовете и разположението им по цветоносите, както и по листата. Разликите обаче също са осезаеми. Ако фрезията се засажда всяка година, крокозмията може да остане на мястото си доста дълго време. Периодът на цъфтеж започва през лятото и продължава до есента, а и размерите доста надхвърлят тези на ароматката.

Крокозмията обича слънце и водопропусклива почва. Подходяща е за задните редици на цветната леха или като визуален ефект в някой далечен ъгъл на имота. В случай, че след някоя и друга година цъфтежът се влоши, се прави подмладяване и преместване на ново място.

С посадъчен материал ще се сдобиете срещу сума между 0,70 до 1,00 лева за луковица, а ако ги вземете в пакет, ще излезе и по-евтино. Преди засаждане проверете добре луковиците. Подходящи разстояния между растенията са 10-15 сантиметра в зависимост от сорта.

Персийска роза 

Представите ни за цветята често са малко объркани. Типичен пример за това е ранункулусът или по-простичко казано - лютичето. В търговската мрежа то се появява в най-ранна пролет под формата на разсад или рязан цвят. В градината обаче може да бъде настанено едва, когато температурите трайно се задържат над десетина градуса.

Ранункулусът има невероятно красиви цветове и много интересна форма на подземния орган, който прилича на пръсти. Засаждането може да започне веднага след преминаване на опасността от студ, тоест към средата на април, и може да продължи до юни. Преди засаждане е добре подземния орган да се накисне във вода. Дълбочината е два до три пъти височината на грудката. Правилната позиция е с „пръстите" надолу. Почвата задължително трябва да съдържа пясък и да има отличен дренаж.

Независимо дали лютичето ще бъде отглеждано в контейнер или директно в градината, трябва да се внимава с водата. Желателно е през горещите месеци да се осигури засенчване.

Ориенталски мак 

Насочваме прожекторите към внушителните по размери и багри многогодишни макове или т.нар. ориенталски представители. Периодът на цъфтеж е дълъг. Цветовете най-често са кичести, накъдрени и уникално нежни по своята структура. Дори пъпките на тези макове са впечатляващи.

С коренище на многогодишен мак можете да се сдобиете срещу 6-10 лева в зависимост от сорта и едрината на посадъчния материал. Съветите за засаждане на етикета задължително трябва да се спазят. На първо място е много важно да се спази дълбочината на засаждане. Коронката на коренището трябва да остане на нивото на почвата. Температурата на почвата не бива да е под 10 градуса по Целзий.

Цветето е много особено по своята същност. Трудно се размножава чрез семена и разделяне на коренището, но хареса ли си мястото, остава за дълго. Предпочита слънчево изложение, умерена влажност на почвата и неутрално рН до леко кисело.

Още съвети 

1. Когато купувате луковици и грудки, внимавайте за напетнявания, меки участъци, неприятна миризма и всякакви отклонения от здравия вид.

2. Засаждайте цветята на специални места, които задължително отбелязвате по някакъв начин, защото докато се появят над почвата може да отнеме време, да ги забравите и да ги окосите например.

3. Ако имате проблеми със земеровещи неприятели, засадете грудките и луковиците в пластмасови щайги, а тях заровете в почвата така, че да не личи. Така може да отглеждате и картофи между другото.

4. Луковиците и грудките имат нужда от поне две подхранвания през годината – първото да засили тазгодишния цъфтеж, а второто да подсигури този през следващата година.

5. За да се удължи цъфтежа, редовно почиствайте прецъфтелите цветове и не допускайте засушаване в този период.