Започнете с правилния под на хамбара:

Най-популярни са два вида подове: дървени, повдигнати на 10-15 см над земята по протежение на дървените трупи, и кирпич с набити дъски.

Имайте предвид: Първият вариант е по-лесен за изпълнение, но бързо се срива - след три години ще трябва да се ремонтира.

Подът от кирпич е

трудоемък, но издръжлив.

Подовите дъски на дървения под са събрани възможно най-плътно, при полагане е важно да се осигури под с наклон към тавата и да се подреди самата тава с наклон към колектора за тор, разположен зад стената на хамбара.

За течен колектор можете да използвате бетонен пръстен с обем до един и половина кубически метра,

затворен с дебел дървен капак. Контейнерът се заравя в земята, оставяйки около една четвърт отгоре. За улук се пробива дупка в пръстена. Съединението на колектора за течности и стените с изхода на коритото трябва да са добре изолирани.

Важно! Веднъж месечно е необходимо да почиствате контейнера, като прехвърляте тора в компостния кош.

За устройството на кирпичения под е необходима червена глина. Овлажнява се, омесва се добре и се довежда до състояние на каша. На подовата площ се полага със слой до 20 см, след което двуинчовите дъски се притискат плътно една към друга.

Възможно е да се работи върху такъв под само след пълно изсъхване.

Понякога се използва комбинация. В слой от смачкана глина - внимателно уплътнен и изгладен, кръглите трупи се притискат наравно, покриват се с покривна хартия или друг хидроизолационен материал. С припокриване към наклона подовите дъски се полагат възможно най-плътно.

Внимание! Всички дървени конструкции трябва да бъдат предварително добре напоени с антисептик, а стените трябва да бъдат варосани с варов разтвор.

  • Таванът трябва да е здрав, добре стегнат и да не отделя топлина навън. По-добре е да се организира двускатен покрив, за да се увеличи обемът на тавана за съхранение на сено.
  • За да поддържате обора топъл и сух, не забравяйте редовно да го проветрявате.
  • За вентилация на дребен добитък, ще бъде достатъчно да се направи прозорец, който се отваря на горните панти.
  • За козите към стената се прикрепва решетъчна хранилка за полагане на сено или трева.
  • На удобно място рафтове с размери 500 х 700 м се окачват на половин метър от пода - козите ще почиват върху тях.