Очаква се по-късно тази година изследователи от Коста Рика да пуснат на пазара първия в страната продукт с редактиран геном - устойчив на болести сорт банан. В доклад на Американската служба за външно земеделие (FAS) в Сан Хосе се казва, че бананът ще предлага устойчивост на черна сигатока и фузарийно увяхване - болести, които намаляват добива и рентабилността на производителите по света.
Министерството на земеделието на Коста Рика потвърди, че са предприети първоначални стъпки за ускоряване на изследователските усилия.
"Една компания възнамерява да поиска одобрение чрез Държавната фитосанитарна служба (ДФС) в контекста на научните изследвания, за да започне процеса на изследване на черната сигатока и да валидира обещаващи характеристики на растенията за фузарийно увяхване в бъдеще", пишат от министерството.
Преди да оповести повече подробности, министерството заяви, че заявлението за изследване трябва да бъде формализирано от компанията.
Регулаторни промени
Очаква се актуализация на регулаторната рамка на Коста Рика през ноември 2023 г., която ще разшири биотехнологичния сектор в страната и ще улесни комерсиализацията на генетично модифицирани продукти.
"Най-съществените промени в регламента са свързани с редактирането на генома, което не беше разгледано в по-ранната регулаторна рамка", съобщават от Американската служба за външно земеделие. "Съгласно новия регламент Коста Рика ще третира широка гама от продукти, създадени с иновативни биотехнологии, като равностойни на конвенционалните продукти."
За да работят с генетично модифицирани продукти, заинтересованите страни трябва да се свържат с Министерството на земеделието на Коста Рика за одобрение.
През февруари Австралия обяви пускането на първия в света генетично модифициран банан за търговска употреба. Бананът QCAV-4 предлага устойчивост на Панамската болест, тропическа раса 4, друга болест, която застрашава производството на банани Кавендиш в световен мащаб.
Коментари