Диарията е най-големият убиец на млади телета във фермите. Тежестта на случаите може да варира значително в зависимост от причината, като най-често това са развалената храна или пък бактериите, вирусите и паразитите.

Паразитите, които са виновни за това разстройство, са криптоспоридии и кокцидии. Вирусите включват ротавирус и коронавирус, а бактериите са салмонелата и ешерихията коли. Тъй като в много ферми сега са изминали приблизително четири седмици от отелването, инфекциозният натиск в обора нараства и рискът от разпространение на причинителите на диария се увеличава.

Менюто при диария

Всяко теле, което показва някакви признаци на диария, трябва да бъде изолирано от останалите животни в обора, за да се предотврати разпространение. Добра практика е да се вземе проба от телетата, които проявяват признаците на диария, за да се определи причинителя и да се набележат мерки за лечение. Може да се използва целеви дезинфектант след края на сезона на отелване, за да се премахнат бактериите от обора.

След като телето е изолирано, необходимо е да му се дава достатъчно количество вода, която при диария то губи в значителни количества. Важно е да продължите да храните телетата с тяхното мляко, както и да давате електролити. На болното теле трябва да се дават три до четири литра електролити допълнително с тези, които то получава с млякото. Антибиотиците могат да бъдат полезни за някои телета и може изобщо да не действат за други. Ето защо, преди да дадете тези лекарства на телета, обсъдете го първо с ветеринарен лекар.

Здраве на телетата

В много от фермите сега се раждат резервните животни, но това не означава, че трябва да спрете добрата практика при дажбите на коластра. Следвайте метода „1,2,3", който се състои в следното: използвайте първото мляко (коластра) от кравата; хранете телето с коластра през първите два часа от раждането; малките телета трябва да получават поне по 3 литра качествена коластра.

Целта на много от фермерите е да продадат излишните си телета на около триседмична възраст, а за да бъде това възможно, те трябва да са здрави. Болните телета не могат и не бива да бъдат продавани. Особено важно е телетата да се хранят с коластра, ако във фермата е била използвана ваксинация срещу нечистотии, тъй като това е единственият начин антителата да се предадат на телето.

Условия в обора

Добрата практика при даването на коластра е от жизненоважно значение, но също така е необходимо да се уверите, че средата, в която живеят вашите телета, отговаря на високи стандарти за хуманно отношение. На първо място, уверете се, че гъстотата на отглеждане на животните в кошарите е правилна. Телетата се нуждаят от минимум 1,7 м² подово пространство. Например, стандартен единичен отсек на навес с размери 4,8м х 5м (24 м²) може да побере 14 телета.

Хигиената също е от първостепенно значение, когато се опитвате да предотвратите разпространението на диария сред животните. Кошарите, използвани за отглеждане на телета, трябва редовно да се почистват и дезинфекцират, постелките не трябва да се навлажняват или замърсяват. Под телетата и кравите през цялото време трябва да има чисто, дълбоко легло от слама. Оборудване като хранилки за биберони, кофи, бутилки и маркучи също трябва да се почиства и дезинфекцира редовно.