Голяма група земеделски производители от районите на Берат и Фиер наскоро се обединиха, за да постигнат минимални цени при преговорите с колекционери и износители. Селскостопанският сезон започна да дава първата реколта от оранжерийни култури и в момента се прибират краставиците, но цените за производителите достигнаха по-малко от половината от себестойността - само 20 леки (0,21 щатски долара) за килограм миналата седмица, информира HortiDaily.

Изложени на пазарните цени, без финансова подкрепа от правителството, фермерите се опитаха да се обединят миналата седмица, за да определят минимална цена за новата продукция. В продължение на два дни производителите се съгласиха да не продават, като блокираха и износа. По този начин те успяха да продадат по над 60 леки (0,62 щатски долара) за килограм, почти двойно повече в сравнение с предходната седмица.

"Налице е изкривяване на пазара и цената, винаги в ущърб на производителя. В допълнение към износителите има няколко посреднически агрегата. Те успяват да разделят земеделските производители, като дават ниски цени, тъй като продукцията не може да се отлага, тя трябва да се прибере веднага. Земеделските стопани са подложени на натиск да продават колкото се може по-бързо, в противен случай загубите им нарастват, и приемат цени, които не покриват дори разходите", казва Мариглен Зиу, земеделски стопанин с дългогодишен опит в отглеждането на зеленчуци в оранжерии в района на Саматика в Берат.

Миналата година оранжерийните зеленчуци, като краставици и домати, бяха изнесени на доста високи цени, над 100 ALL (1,05 USD) за килограм, поради липсата на производство в Испания и Италия. Въз основа на миналогодишните печалби фермерите разшириха оранжериите си тази година, но цените на едро сега са много по-ниски от миналогодишните.