Ето я и нея! Баба Марта пристигна с цялата си стихийна лудост и настроение! Носи цветове и бури, слънце и собственото си мнение, а заедно с тях ще се накичим с пъстри кончета за здраве и късмет. Е, май няма да носим дълго мартеничките, защото съвсем скоро ще зацъфтят форзициите и джанките, японските дюли и дори магнолиите. Щъркели вече долетяха в някои райони даже.

Както знаете, ние винаги имаме идея, с която хем да почетем празника, както традицията повелява, хем да се сдобием с още цветя. Та, заедно с мартеничката, честитете празника на любимите си хора и с цвете.

Най-тематично би било да се спрете на така нареченото мартенско лале. Ще го намерите в магазините в различни размери и на различни цени, но винаги във възможно най-слънчевите нюанси на жълтото. Можете да избирате между засадена луковичка в саксия и рязан цвят. Първите са много подходящи за хора с градини, които обичат да отглеждат цветя, а вторите са по-подходящи за онези заети естети, които повече отсъстват, но ценят малките жестове.

Хубав жест биха били още лалетата във всичките им разновидности, ароматните зюмбюли, божествено нежните минзухари и мускари, а също и приказните кукуряци, впечатляващите анемонии. Или накратко, всички пролетно-цъфтящи видове от цветното царство.

Преминаваме към по-практичните

месечни задължения на цветаря

Докато сме още на тема луковични цветя, нека ви подсетим, че прецъфтелите им цветове е добре да се отстраняват. В противен случай те ще образуват семенна кутийка, която също е красива, но отнема от силите на растението, а ние искаме луковицата да нараства, нали? Растенията отглеждани в саксии, могат спокойно да бъдат настанени в градината.

Не пропускайте торенето. То започва от сега и продължава до есента. Дайте доза азот на всички растения, които се пробуждат за нов живот. А особено внимание обърнете на саксийните цветя, които няма да пресаждате този сезон. Както знаете, ресурсите за растеж и развитие в саксия се изчерпват бързо.

Декоративните храсти се нуждаят

от резитба, направите я сега

Обърнете внимание най-вече на розите. Добре е да приключите с тях преди разлистването. Резитба вече могат да претърпят и форзицията, декоративните върбички, котинусите. Важното е да са прецъфтели.

Към задължителните задачи включваме почистването на отмряла листна маса в алпинеума, в цветните лехи, в закътаните ъгълчета на двора. Кой знае, под шумата може да се крие някоя цъфнала радост (например кокиче, мизухар или теменужка...).

Какво да засеем през този месец?

Един от най-интересните и тематични въпроси е този – какво да засеем. И ние отговаряме:

Студоустойчиви видове: семенцата на борагото, невените, синята метличина, маковете и други се сеят при първа възможност;

Сладък грах, латирус и други устойчиви на по-ниски температури бобови култури също могат да се поставят в почвата, но за тях е добре да се осигури някаква защита. Например калпаче.

На закрито се сеят семената на цинията, клеомето, космоса, а също и на кученцата, на бегониите, петуниите и други едногодишни видове.

Декоративните храсти се нуждаят от резитба, направите я сега
Декоративните храсти се нуждаят от резитба, направите я сега