Emirates Flight Catering напълно придоби Emirates Bustanica, наричана преди това Emirates Crop One, и нейната потребителска марка Bustanica - най-голямата в света вертикална ферма на закрито.

Този стратегически ход утвърждава Emirates Bustanica като компания, изцяло притежавана от ОАЕ, като спомага за поддържането на визията на страната за повишаване на продоволствената и водната сигурност и на селскостопанския ѝ потенциал.

Придобиването дава възможност на Emirates Bustanica да използва местния си опит и най-новото технологично ноу-хау, за да отговори на нарастващите изисквания на пазара, отбелязва EconomyMiddleEast.

Разположено в близост до международното летище Ал Мактум в Dubai World Central, съоръжението с площ 330 000 кв. м има капацитет да отглежда над 1 млн. кг зеленолистни зеленчуци с изключително качество годишно, което се равнява на 3 тона дневно, като същевременно използва 95% по-малко вода в сравнение с конвенционалното земеделие.

Процесът спестява до 250 млн. литра вода всяка година в сравнение с традиционното земеделие на открито, а от своя страна се спестява 1 000 MW енергия при производството на вода.

Продукцията на Bustanica се предлага във всички големи търговци на дребно в ОАЕ, като Spinney's, Waitrose, Carrefour и Choithrams. Клиентите на авиокомпания Emirates и други авиокомпании се презлагат тези пресни фермерски продукти в своите салати и ястия.

Продуктите на Bustanica се отглеждат без пестициди и хербициди и включват различни видове марули, спанак, магданоз и зеле.

Bustanica се ръководи от мощни технологии за машинно обучение, изкуствен интелект и други патентовани технологии, както и от високоспециализиран вътрешен екип, който включва експерти по агрономия, инженери, градинари и растениевъди.
Наскоро Emirates Bustanica беше предпочитан доставчик на продукти за COP28.

През юли 2022 г. Bustanica отвори вратите на най-голямата хидропонна ферма в света, подкрепена с инвестиция от 40 млн. долара.