На фона на масовите протести на полските земеделски производители срещу вноса на селскостопански продукти от Украйна анализаторите на EastFruit обръщат внимание на много ярките факти за двойните стандарти на полските власти и земеделската общност.

Според официалната полска търговска статистика Русия е най-големият доставчик на лук за полския пазар от страни извън ЕС и общо третият след Германия и Нидерландия. От началото на сезона (август 2023 г.) до края на декември 2024 г. Полша е закупила 24,3 хил. тона пресен лук от руските доставчици. За сравнение, през същия период Украйна е доставила на Полша почти 500 пъти по-малко лук, отколкото Русия. Между другото, дори Казахстан и Узбекистан са доставили по-малко лук на Полша, отколкото руските износители.

Това изобщо не е изненадващо, тъй като днес цените на едро на лука в Русия са 2,5 пъти по-ниски от цените в Полша. Съответно Полша не е в състояние да се конкурира ценово с руския лук и местните търговци с удоволствие го купуват, за да нахранят полските потребители.

EastFruit припомня, че Полша е сред 10-те най-големи световни износители на лук. Освен това Полша изнася лук основно за страните от Европейския съюз, както и за Украйна. Масовият внос на евтин лук от страна, която открито заявява желанието си да унищожи Полша, обаче не предизвиква никакви протести сред полските фермери, но украинските малини, които им помагат да изкарат допълнителни пари, предизвикват такива емоции, че ги принуждават открито да нарушават законите на собствената си страна и законодателството на Европейския съюз, заключава изданието.