Протеинът е незаменим хранителен елемент за отглежданите животни и участва във всички физиологични функции. Необходим е подходящ хранителен прием на протеини, като източник на аминокиселини и азот.

Защо е важен протеинът за фуража: необходим е за структурирането на мускулите, кожата, окосмяването и вътрешните органи и е единственият хранителен източник на азот. Ако диетата с фураж съдържа по-малко от около 7% суров протеин, храненето с протеинова добавка като цяло подобрява енергийния и протеиновия статус на говедата чрез подобряване на приема на фураж и храносмилането им.

Важно: Затова кравите, консумиращи нискокачествени фуражи, се нуждаят от допълнителен протеин.

Най-разпространената протеинова

добавка за овцете е соевият шрот

Други добавки включват:

  • слънчогледово брашно;
  • брашно от памучено семе;
  • цели памучени семена;
  • цели соеви зърна;
  • фъстъчено брашно;
  • брашно от рапица;
  • рибно брашно;
  • пелети от люцерна.

Хранителното качество на протеина се определя от смилаемостта, незаменимите аминокиселини и ограничаващия аминокиселинен състав за непреживни животни. Двете най-ограничаващи аминокиселини са лизин и метионин. Разтворимостта и смилаемостта са важни фактори за преживните животни. Но те нямат нужда от аминокиселини.

Стойноста на храната зависи от

съдържанието на протеин в нея

Протеинът, съдържащ се в зърното, не е достатъчен за висока продуктивност на домашните животни, така че е необходимо да се обогати фуражът с протеинови добавки. Например фуражната мая е евтин и ефективен начин за подобряване на хранителните качества.

Хранителна стойност: Фуражната мая е фин бежов прах с характерна миризма. При благоприятни условия: във влажна, топла среда с високо съдържание на въглехидрати, едноклетъчните гъби се размножават бързо.

По отношение на хранителните свойства фуражната мая се различава малко от хлебната и бирената мая. Тези продукти обаче могат да се считат за взаимозаменяеми. При липса на фуражна мая стопанинът може да използва хлебна мая за приготвяне на зърнени смеси (виж табл.1).

Маята се използва като протеинова добавка, която може значително да увеличи съдържанието на протеин в готовия фураж. Но съдържанието на суров протеин в зърното на царевица, овес, ечемик и пшеница не надвишава 12%, докато за нормалното функциониране на домашните птици и добитъка е необходимо ниво от 15-20% протеин в зависимост от етапа на развитие на животното. Затова се налага добавянето на 5-10% суха фуражна мая към зърнената смес, за да се повиши съдържанието на протеин във фуража с 2,5-5% - а това е значително увеличение.

Дрождите: Освен че се използват като хранителни добавки, те са алтернативни протеинови микроорганизми за хранене на животни и използването им като обогатяване на фуражите. Дрожденият протеин е подобен по състав на животинските протеини; съдържа незаменими аминокиселини като лизин, цистин, метионин и триптофан. Протеинът се усвоява почти напълно, по-добре от протеина от животински или растителен произход.

По аминокиселинен състав фуражната мая е сравнима с млякото, яйцата, рибното и месокостното брашно (виж табл.2).

Хранителната мая също е ценен източник на витамини и микроелементи. Те съдържат витамини от група В, повечето от тях съдържат витамини В4 (холин) и В5 (никотинова киселина), има малки количества витамин В3 (пантотенова киселина), В2 (рибофлавин), В6 (пиридоксин) и В1 (тиамин). Продуктът съдържа малък процент фосфор, калций, сяра и други микроелементи.

Протеинът е необходим на животните и птиците на всички етапи на развитие. Използва се за растеж и наддаване на тегло, за образуване на яйца или мляко по време на лактация, за възпроизвеждане на здраво потомство.

Дефицитът на протеини във фуража

се отразява негативно на рентабилността на домашната ферма, фуражът е по-малко смилаем и не осигурява желаното дневно наддаване на тегло.

Доброто хранене на животните и птиците зависи от протеина в дажбите. Той е незаменим хранителен елемент и участва във всички физиологични функции. Необходим е подходящ хранителен прием на протеини, като източник на аминокиселини и азот.

През пролетта, благодарение на аминокиселините и витамините, плодовитостта на яйцата се увеличава. Пилетата се излюпват по-силни и по-жизнеспособни. С протеинова добавка растат много по-бързо, витамините укрепват имунитета и подобряват апетита.

Захранващата мая в диетата на бройлери, пуйки, патици и гъски позволява по-високо дневно наддаване на тегло. Протеинът се усвоява добре, което води до по-бърз мускулен растеж. Витамините от група В регулират метаболизма.

При прасетата: Фуражната мая повишава съдържанието на протеин във фуража, което е особено важно при отглеждане на животни за месо.

Отбитите прасенца се нуждаят от високи дози протеин. В същото време тяхната храносмилателна система все още е слабо адаптирана за смилане на протеини от растителен произход (грах, леща, соя). Протеинова добавка помага за балансиране на храната за прасенца по отношение на протеина.

Внимание! По време на периода на угояване дневното наддаване на тегло на прасенцата зависи пряко от съдържанието на протеини във фуража. И тук е важен не толкова процентът протеин, а наличието на незаменими аминокиселини в него. Аминокиселините са градивните елементи за формирането на мускулна маса. Фуражната мая съдържа всички необходими аминокиселини, нейната хранителна стойност е сравнима с добавките от животински произход: месокостно и рибно брашно.

Бременните свине-майки трябва да получават храна, богата на протеини: Вече е доказано, че въвеждането на фуражна мая в диетата на прасетата по време на бременност се отразява в увеличаване на броя на малките и тяхната жизнеспособност. Аминокиселините стимулират производството на мляко при свинята по време на лактация, подобряват качеството му, което има благоприятен ефект върху потомството. Прасенцата растат по-бързо, по-малко са податливи на болести, защото с майчиното мляко те получават всички необходими вещества.

За разплодните нерези фуражната мая също е важна. Увеличаването на процента на протеини във фуража има благоприятен ефект върху половата функция на животните и увеличава шансовете за създаване на силно и здраво потомство.

Внимание! Заквасването на фуража насърчава по-доброто смилане на зърното, което означава, че преобразуването на фуража се увеличава. Органичните киселини подобряват усвояването на растителните фибри. Млечно-киселите бактерии лекуват чревната микрофлора и потискат развитието на патогенни микроби.
............................................

Фуражна мая в диетата на телета и млечни крави

Плюсове:

  • Позволява да се намалят разходите за заместител на млякото (на пълномаслено мляко). Смилаемият протеин осигурява бърз растеж на телето, витамините помагат за укрепване на имунната система.
  • Фуражната мая в зърнените смески за млечни крави дава увеличение на дневния добив на мляко.
  • Протеиновите компоненти са особено важни през зимата, когато диетата на кравите е бедна на сочни фуражи. Протеините и аминокиселините помагат да се компенсира липсата на хранителни вещества, защото по отношение на качеството на сеното има много да се желае.

Как да я използвате

Хранителната мая не се дава на животните в чист вид, тя се добавя към смес от натрошено зърно или се използва за ферментиране на фураж. И двата метода показват висока ефективност, единствената разлика е количеството на използваната мая и разходите за труд.

Суха натрошена храна

Ако суха смес от натрошено зърно се използва за хранене на домашни птици, прасета или крави, тогава към нея се добавят фуражни дрожди заедно с други добавки: рибно и месокостно брашно, фуражна креда и др. Този метод е по-лесен за използване. Делът на сухата фуражна мая в комбинирания фураж варира от 5 до 10% (0,5-1 кг на 10 кг фураж). Тук е важно да балансирате фуража по отношение на съдържанието на суров протеин, той трябва да бъде най-малко 15% и не повече от 20%. Необходимо е да се изчисли сумата от процентното съдържание на протеини на всички използвани компоненти.

Предимството пред мократа каша

Ако кашата не се изяде през първия половин час, процесът на ферментация продължава и в храната се размножават всякакви гъбички и бактерии. Киселият продукт причинява храносмилателни разстройства и може да причини диария при животни и птици. Много по-лесно е да използвате суха храна - тя може да се изсипе в бункерна хранилка и след това животните ядат толкова храна, колкото им е необходима. Добавянето на обогатена фуражна мая към зърнената смес спомага за нейния протеинов баланс и осигурява допълнителен бонус под формата на подобрено храносмилане.

Зърнените фибри са доста трудни за храносмилане от стомаха на прасетата и птиците. Но когато към фуража се добави мая с пробиотик, зърното се усвоява много по-добре. По този начин всички хранителни вещества са от полза за животните и ефективността на фуража се увеличава. Това се отразява в увеличаване на наддаването на тегло, добива на мляко и производството на яйца.
-

Хранене с мокра каша

Заквасването ви позволява да спестите количеството използвана мая, тъй като тя се размножава естествено при ферментиране на зърно с квас. Но този процес е доста трудоемък и изисква постоянно внимание и стриктно спазване на технологията. Ако заквасването на зърното се извършва в големи обеми, помещението трябва да бъде добре проветрено. Кислородът е важен фактор, влияещ върху скоростта на ферментация. В идеалния случай фуражът трябва да се смесва на всеки час.

Стайната температура също е важна: Дрождите се развиват активно при +25-30°C. При температура на сместа над +38°C живите гъби умират. При температури под +20°C процесът на ферментация се забавя, но се активират патогенни гъбички.

Охлаждането на зърното ускорява

процеса на ферментация.

А терминът "малцуване" означава увеличаване на количеството захари в зърното. За да направите това, малка част от зърното се изсипва в гореща вода при температура +80° C, размесва се и се увива. Когато е изложено на топлина, част от нишестето се разрушава и се превръща в захар.

Високото съдържание на протеини в сместа забавя процеса на ферментация, така че грахът, соята, както и рибното и месокостното брашно трябва да се добавят към фуража непосредствено преди хранене.

Въглехидратните компоненти - като варени картофи, настъргано кръмно цвекло, пулп от захарно цвекло, настъргани моркови, меласа, напротив, ускоряват процеса на ферментация.

При заквасване на зърно е важно да се разбере обемът на фуража за дневна консумация. Готовата храна трябва да се изяде веднага по време на едно хранене и не трябва да остава в хранилките. Ферментиралото зърно влошава храносмилането, защото с него се размножават патогенни микроорганизми. Хранилките трябва да се мият ежедневно.

Всяка мая е подходяща за ферментация на зърно,

фуражна или хлебна, пресована или суха.

Заквасването на зърното може да се извърши по 3 начина, технологията е подобна на месене на тесто:

  • използване на закваска;
  • върху тесто;
  • без тесто.

Втасването на мая без тесто е най-лесният начин: 3 кг счукано зърно се залива с 5-6 л топла вода и към сместа се добавят 200-300 г мая. По време на процеса на ферментация е необходимо зърното да се разбърква няколко пъти, така че да се насити с кислород - това ускорява разпространението на полезните гъби. Сместа трябва да се съхранява на топло място при температура от + 22-30° C, времето за ферментация е приблизително 7 часа.

Приготвянето на тестото ви позволява значително да спестите протеиновия компонент - 0,5 кг зърно се залива с 1 л топла вода и се добавят 20 г мая. Тестото трябва да престои на топло и периодично да се разбърква. След 4 часа тестото е готово, към него се добавят още 2,5 кг зърно и се доливат 2 литра топла вода. Гъбите, които вече са се размножили в тестото, бързо колонизират нова порция зърно. След още 4 часа храната е готова за консумация.

Приготвянето на закваска ви позволява да спестите малко време, защото: Готовото предястие може да се съхранява в хладилник 7 дни. Това е същото тесто, но маята е предварително разтворена в топла вода с добавена захар, в размер на 20 г на 1 литър вода. Когато ферментацията е започнала, разтворът се излива в 1 кг зърнена смес, разбърква се и се оставя за 4-6 часа, като периодично се омесва. Закваската се използва в малки количества, смесена с натрошено зърно и топла вода, ферментацията продължава 4-6 часа.