В практиката навлизат навесни, предно и задно монтирани, прецизни точкови пръскачки с камери с компютърно зрение

Сега е времето нашите производители на зеленчук да огледат своите машинни паркове и да помислят за инвестиции в нова, по-различна изпръскваща техника, защото пръсканията на зеленчуковите редове и лехи не се изчерпват само в една кампания. Също, без да пренебрегват нуждата от проверка на оборудването им за пръскане, да не залагат изцяло на калибриране на старите им пръскачки, а да погледнат към тези от по-ново поколение, прецизни и продуктивни.

Това от една страна. От друга, производителите на зеленчуци трябва да търсят машини, отговарящи на стандартите на ЕС за екологична безопасност, гарантиращи хигиената в градината и здравето на оператора. От трета, да отчитат нарастването на профи изискванията: равномерно пулверизиране на работния разтвор, максимална гъвкавост, точност и ефективност при контрола на плевели, болести и вредители, намаляване на времевите прозорци за пръскане.

Така или иначе, активният сезон за растително-защитните мероприятия в зеленчуковите насаждения скоро започва и

със сигурност ще протече интензивно

А за пролетните, защитни срещу плевели и болести, пръскания и обработки производителите на такава специфична агротехника са се погрижили да предложат интересни решения. Това е предпоставка нейната употреба да расте, твърдят специалистите. Към това се прибавя и засиленото търсене на качествени екозеленчуци, заемащи все по-широк дял от менюто на потребителите, както свидетелстват различни проучвания от световен мащаб. В тях се прогнозира, че през 2024 г. делът на селскостопанските пръскачки на световния пазар ще достигне около 4 милиарда долара. Допълнително се очаква да бъде регистриран в годините до 2033 г. темп на растеж от 5,9%. Той ще се дължи още и на нарастващия интерес към агротехниката, която се дигитализира с бързи темпове. А стимулът идва от необходимостта човечеството да се справи с нарастващото търсене на безопасни храни. Всички тези обстоятелства дават своя принос конкретно и за нарастващата сред зеленчукопроизводителите популярност на прецизните, самоходни или прикачни пръскачки, базирани на принципите на точната, капкова пулверизация - на контролираната капка.

Такава технология е заложена в нова пръскачка за зеленчукови култури (лук, праз, моркови и др.) на английската фирма Techneat Engineering, модел Weed Wizard. Прецизният точков пулверизатор за ликвидиране на плевели се навесва отпред. Терминаторът е

интелигентно целенасочено решение

Системата е лесна за маневриране и може да покрие бързо и ефективно терени с различен профил. Едновременно високопродуктивна и екологична, тази технология намалява и разходите с минимизиране на количеството препарати за РЗ.

Новият антиплевел инструмент използва три камери с висока разделителна способност, монтирани над 6-метрова щанга, които фиксират поотделно всяко плевелно гнездо и доставят на оператора нужните изображения. Трите дигитални устройства дават на машината възможно най-добрия поглед върху популацията на плевелите. Компютърното им зрение разпознава плевелите, като използва високоточни технологии, разработени от софтуерната фирма Tillet и Hague. Получената информация се анализира за милисекунди от вградения процесор. По този начин чрез сложни алгоритми се разпознават всички видове широколистни плевели. Операторът получава изображение с данни за техния размер, форма и цвят, както и позицията им спрямо засадените зеленчуци. След като плевелът бъде идентифициран на екрана, алгоритъмът решава кои дюзи трябва да бъдат включени и за колко време, за

да се достави точното количество

хербицид и пръскането да се извърши без излишно разходване на препарати.

Моделът Weed Wizard се навесва предно с 3-точкова схема. Снабден е с 6-метрова хидравлична сгъваема щанга с дюзи с висока разделителна способност. След идентификацията на плевелите пулверизаторът задейства тесен плосък вентилаторен спрей върху всеки плевел под високоскоростните, тесноструйни дюзи, разположени на всеки 100 мм по цялата ширина на стрелата. При работна скорост от 5 км/ч всяка дюза може да реагира многократно в рамките на милисекунди, като гарантира, че нито един целеви плевел не е пропуснат по време на минаването. Щангата се поддържа на височина 50 см над нивото на земята, което прави машината устойчива на различни климатични въздействия.

Различните варианти Weed Wizard се предлагат с резервоари с обеми от 250 до 650 литра. Пръскачката работи на дневна светлина и не изисква инфрачервена технология, казва Том Нийт, MD на Тechneat Engineering. И добавя, че система за странично преместване също съдейства за точността на Weed Wizard, като гарантира, че щангата на пръскачката

поддържа стабилна позиция

над културата през цялото време, дори ако тракторът работи на неравен или стръмен терен.

Новата технология предлага редица различни предварителни настройки, позволяващи на оператора преди работа да зададе минималния размер на плевелите за контрол и да променя количеството пестицид, който се прилага към всеки целеви плевел. Той може да регулира зрителното поле на машината, за да фиксира за ликвидиране 1, 2 или повече гнезда на плевели.

Софтуерът за точково пръскане едновременно следи скоростта на трактора и оценява визуалните данни от всяка камера, използвайки компютърни алгоритми за идентификация въз основа на комбинация от фактори, включително позицията на плевелите в междуредията, размера, формата и цвета им. Системата е напълно автоматизирана, така че след като операторът предварително настрои точковата пръскачка, тя се насочва към плевелите с много висока степен на точност, минимизирайки съпътстващия контакт с културата въз основа на специфичните предварителни настройки, отбелязва Том Нийт.

Системи за точково пулверизиране на зеленчуци предлага и английската корпорация Microngroup, която е разработила продуктивна пръскачка, модел Micromax. Тя има капацитет на резервоара 200 литра. Това е

ротационен дисков спрейър

за контролирано точково приложение, базирано на технологията CDA. Работи с повечето агрохимикали на водна основа, включително хербициди, инсектициди и фунгициди. Уникалният дизайн на диска осигурява контролирано изпръскване в широк диапазон от скорости на подаване на работния разтвор. Дискът се върти от 2000 до 5000 оборота в минута. Има избор между три основни скорости, което дава възможност да се избират различни размери на контролираните капки за пръскане, за да отговарят на различни приложения. Размерът на капката варира от 200 до 300 микрона или от 75 до 150 микрона. Благодарение на CDA технологията за точково пръскане с малък обем, Micromax пръскачката произвежда и най-малки оптимални капчици, което я прави твърде подходяща за отглеждането на зеленчук. С трите скорости (по избор според площите и плевелите) се формира и капацитетът на спрейъра - от 30 до 60 л работен разтвор на декар. Въртящият се диск оптимизира точковото пръскане, което е иновативен подход към РЗ препарати за получаване на по-силен екологичен резултат. Размерите на капчиците във формат на спрей позволяват конкретно приложение в по-ниски дози, което води до значителни икономии на препарати в сравнение с аналогични пръскачки с хидравлични дюзи. Това

допълнително минимизира риска

от замърсяване на околната среда. И още, спрейърът използва трактори с ниска мощност (също по-малко замърсяване) и възможност за ограничаване на уплътняването на почвата. Поради по-ниското изискване за количество работен разтвор, по-големи площи могат да бъдат пръскани с полево зареждане на спрей-резервоара, което осигурява икономии на време и усилия.

Електрически задвижваният Micromax 120 може да се монтира на по-лек трактор или ATV и да се захранва от акумулатора на тягата (12v DC). Консумацията на енергия е максимум 25 W. Изключително икономичен, Micromax 120 разполага с вътрешна система Venturi, която рециркулира работния разтвор. Изборът на една от трите скорости на въртене на диска позволява близък контрол на размера на капката и на обхвата, така че пулверизацията да отговаря на специфичните изисквания на зеленчуковите култури. 

ДОПЪЛНЕНИЕ

Агротехнологиите напредват бързо, което на практика означава, че фермерите ще работят с по-интелигентни и ефективни пръскачки за зеленчуци. Те със сигурност ще включват функции, като GPS за прецизно приложение, електронни устройства за пръскане с променлива скорост за оптимално използване на препаратите за РЗ, както и възможност за автономна работа.

Зеленчукопроизводството има свои уникални предизвикателства и изисквания и новите спрейъри са пригодени да отговорят на тези нужди. И компанията CropCare (САЩ) също е разработила специализирани пръскачки. Гамата 3PT и оборудването към различните модели от нея са подходящи за малки до средни производители. Все повече се набляга върху производство на модели, сглобени по поръчка, което позволява персонализиране според специфични нужди на фермера.

В същото направление са били насочени и усилията на конструкторите на зеленчукопръскачките Fumimatic на фирма IDM. Това са самоходни машини, предназначени за хоризонтално пръскане в оранжерии, мрежести парници и др. Щангите й се сгъват и удължават чрез хидравлична система, осигурявайки гъвкавост и лекота на използване. Препоръчва се за ягоди, разсадници и декоративни цветни култури. По-голяма е навесната версия Kompact Evo Air, която има капацитет на резервоара 1000 литра. Като цяло обемите на пръскачките от тази гама могат да варират от 55 до 1515 литра.

И италианската компания NOBILI предлага навесни пръскачки, като ECO-P и ECO Light, които са ориентирани за работа със зеленчуци. Но те имат и по-широк спектър - могат да оперират и в зърнени култури. Щангите им са сгъваеми, което ги прави по-гъвкави и универсални. Имат капацитет на резервоара от 300 до 600 литра.

Примерите са многобройни, информацията е повече от богата. Както изтъкват специалистите, изборът на пръскачка и вместимостта на резервоара й зависят от размера на площта и специфичните изисквания на съответните зеленчукови култури. Те съветват фермерите-зеленчукари с познатото: винаги избирайте пръскачка, която ще осигури достатъчен обем на пръскане, за да завършите успешно работата си в сроковете, маркирани не само от агронауката, но и от все повече скъсяващите се подходящи метеоусловия. 

Градински вариант на Weed Wizard. Камерата и предната щанга работят
Градински вариант на Weed Wizard. Камерата и предната щанга работят
Ротационен дисков спрейър Micromax целево контролира плевели, болести по растения и насекоми
Ротационен дисков спрейър Micromax целево контролира плевели, болести по растения и насекоми
CropCare разгъва щангите преди старта на пръскането
CropCare разгъва щангите преди старта на пръскането
CropCare в транспортно положение
CropCare в транспортно положение
Пръскачката Fumimatic на фирма IDM в доматено насаждение. Пулверизационният облак обхваща два реда едновременно
Пръскачката Fumimatic на фирма IDM в доматено насаждение. Пулверизационният облак обхваща два реда едновременно
Спрейърът ECO-P на NOBILI пръска и обеззаразява готова за засаждане площ
Спрейърът ECO-P на NOBILI пръска и обеззаразява готова за засаждане площ