Според анализаторите на EastFruit Украйна продължава да увеличава износа на лук на фона на нарастващия недостиг на лук в Европейския съюз и падащите цени в Украйна. По-специално, украинските износители на лук са успели да увеличат обема на доставките за пазарите в Румъния и Молдова, както и да разширят географията на износа.

За първи път през миналата седмица количества пресен лук от Украйна бяха изнесени на едро за България, Гърция и Северна Македония.

Изданието припомня, че цените на лука в Украйна през миналата седмица, неочаквано за мнозина, рязко спаднаха. Много участници на пазара смятат, че този спад на цените е временен и след продажбата на излишъка от лук с ниско качество цените отново ще се възстановят и дори ще надхвърлят достигнатите преди това нива. Засега цените на лука в Украйна се доближават до дългосрочната средна стойност, т.е. не са критично ниски. Въпреки че е ясно, че повечето от производителите на лук са очаквали много по-високи цени през настоящия сезон, помнейки рекордно високите нива от 2022/23 г.

Въпреки това, като се имат предвид големите запаси от лук в складовете на страните от Централна Азия, както и наближаващото начало на новата реколта от лук в края на март, анализаторите не предвиждат повторение на ценовите рекорди от пролетта на 2023 г. в Украйна.

Нещо повече, възможно е страната да продължи да изнася лук, като се имат предвид перспективите за рекордно високи цени на лука в Европейския съюз през март-април 2024 г. Днес цените на лука в Украйна позволяват това и много участници на пазара смятат, че тази ценова разлика между цените в ЕС и Украйна ще се запази през следващите месеци, а може би дори ще се увеличи.