Не се очакват критични минимални температури

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Драгомир Атанасов,

агрометеоролог при НИМХ

През изтеклия период на места в Западна и Централна България бяха регистрирани критични температури за късните есенни посеви до минус 11-15 оС (Кнежа, Ловеч, Плевен, Драгоман, Благоевград, София, Пазарджик). Образувалата се снежна покривка в тези райони, с височина 10-20 cм, намали риска от повреди по зимните житни култури.

През първата половина от следващата седмица агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. Критични минимални температури за земеделските култури, в условия без снежна покривка, не се прогнозират. През периода при пшеницата и ечемика ще преобладава фаза трети лист. Най-късните посеви, в следствие на есенното засушаване, се намират във фаза поникване и начало на листообразуване. Малка част от зимните житни култури са във фаза братене, подходяща за успешно презимуване – Долни чифлик, Бъзовец, Новачене, Пазарджик, Пловдив, Любимец.

По-подходящи условия за резитби при трайните насаждения ще има през втората половина на периода, когато се прогнозира относително сухо време и повишение на температурите. Периодът е подходящ за подготовка и засяване на семената на разсада за ранно зеленчукопроизводство – домати, пипер, патладжан.