Нови предложения от Синджента за успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.

Производството на зеленчуци в България е един от секторите в земеделието, който се сблъсква със сериозни предизвикателства и тази тенденция се очертава да продължи и през 2024 г. Основните притеснения са свързани с два фактора - липсата на работна ръка и климатичните промени, които пряко влияят на реколтата. За това и най-логичното решение е земеделците да инвестират в сортове, които изискват по-малко специализирани грижи и са устойчиви на промените в климата. За да гарантират добра реколта новите иновативни сортове трябва да могат да и преживеят все по-сериозния натиск от вирусни заболявания. През следващата година Синджента ще предложи три нови сорта в основните култури – домати, краставици и дини, които отговарят на тези основни изисквания от българските производители.

Баросор:

Предпазване от ToBRFV с устойчив сорт домати

Доматите са една от най-традиционните култури за България, а болестите, засягащи плодовете, са проблем на дневен ред за много земеделски производители. Една от новопоявилите се и вече често срещани зарази е вирусът на кафявото набраздяване по доматите (ToBRFV). Той е особено опасен, тъй като веднъж появил се, може да намали добива до 70%. Синджента представя Баросор - първият червен оранжериен домат в България с устойчивост на вируса. Със силно растение, висок добив и плътни, сочни плодове, този сорт е гаранция за успешна реколта. За по-голяма сигурност, Баросор притежава устойчивост на 5 вирусни заболявания, като освен на кафяво набраздяване, това включва и висока устойчивост на бронзовост (TSWV). Освен това устойчивост на нематоди, фузариум, вертицилиум и листна плесен. Подходящ е за целогодишно отглеждане, както за първа, така и втора култура.

Виго:

Висока устойчивост

на зелена краставична мозайка

Вирусът на зелената краставична мозайка е едно от най-големите предизвикателства в производството на краставици. Това категорично е една от културите, която най-много се търси сред българите и потенциалът на продукта е целогодишен. За това и никой производител не може да си позволи да разхищава от реколтата си. Инфекцията може да има сериозни последици за култивираните краставици и да доведе до загуба на цялата реколта. Наречена е по този начин поради зелено-жълтия мозаечен модел на листата на растенията, засегнати от нея. Синджента предлага решение с нов сорт краставици – Виго, който е устойчив на зелената мозайка. Растението на Виго се характеризира с много буен растеж и висок добив. По време на опитите не са открити никакви проблеми със заболяването по растенията, което доказва, че новият сорт успешно предпазва реколтата от опасния вирус.

Мирто:

Ранна диня с толерантност

на температурните промени

Все повече производители обръщат внимание на т. нар. ранно производство на дини. Това е най-характерно за районите на Харманли, Любимец, Свиленград, Пазарджик и Пловдив в Южна България. Въпреки това, все повече стопанства извън традиционните региони се заемат с него. Ранни дини вече се отглеждат, както в районите на Петрич и Сандански, така и в Северна България – около Плевен, Варна и Добрич. Повечето производители избират да култивират такива дини, за да изпреварят масовата реколта и да излязат с готова продукция в период, когато няма голямо предлагане на български дини. Това е сериозно търговско предимство и все повече земеделци ще се насочат към такъв тип сортове.

За да се постигне това, производителите трябва да обърнат специално внимание на някои аспекти. На първо място по-ранното разсаждане на полето носи значителен риск от температурен стрес, затова е от голямо значение избраните сортове, освен с къса вегетация, да са със здрави растения и толерантни на стрес. Синджента представя новия сорт диня Мирто. Този хибрид се отличава с тъмна кора, стабилна форма и висока захарност. С месо в наситено червен цвят, динята е транспортабилна, подходяща за първа реколта с вегетация до старт плододаване около 66 дни. Мирто дава устойчивост на температурни разлики и на заболявания като брашнеста мана и антракноза.

Виго
Виго
Мирто
Мирто