Заснежената градина излъчва особен чар. Липсата на зеленина по дърветата извежда на преден план формите на растенията, градинските декорации, оградите, пейките. Вечнозелените растения надничат изпод снега със зелени петна.

Още на етапа на проектирането трябва да „виждаме" градината през всички сезони. Така че възможно е да я превърнете в зимна страна на чудесата.

Когато извършвате визуална оценка на обекта, трябва да запомните, че на фона на снежната покривка детайлите и предметите, които са невидими на фона на летния бунт от цветове, се открояват добре.

След падането на снега природата не замръзва, а продължава да живее в нови цветове и форми. Белият цвят е фон, на който се виждат всички предимства и недостатъци на ландшафтния дизайн през зимата. Създават се отлични условия, за да се определи къде има празно пространство и къде, напротив, има прекомерна бъркотия от предмети.

Въз основа на наблюденията можете да започнете да планирате ландшафтен дизайн през зимата, тъй като по това време на годината има достатъчно време за разработване на концепция и подготвителни дейности.

При монохромния бял цвят доминиращата роля е на формата. Именно с помощта на формата можете да придадете изразителност на зона, покрита с бял воал. В допълнение към формата, има още много идеи, които могат да украсят парцела през студения сезон.

Иглолистни дървета

Какъв би бил зимният пейзаж без пухкав бор или смърч? Те са зелени по всяко време на годината и се превръщат в доминиращ елемент в дизайна на снежната градина. За разнообразяване на зимния терен се засаждат борови дървета, туи, смърчове и хвойни с различна височина. Те придават обем и зелен цвят на градината през зимата.

И ако правилно планирате мястото за засаждане и извършите електрическото окабеляване, тогава коледната елха може да бъде украсена и осветена в самата градина.

А иглолистните дървета с шишарки заслужават специално внимание!

Широколистните

Не пренебрегвайте и широколистните дървета. Колкото по-дебели са клоните и колкото по-обемна е короната през лятото, толкова по-изразителна е тяхната обезлистена графика.

Красиво стоят покрити със сняг върбите и брезите с увиснали клони.

Храсти

За да добавите ярки цветове към изображението на зимната градина, ландшафтните дизайнери препоръчват използването на храсти с цветна кора. Червената кора изглежда особено екзотична.

Днес в ландшафта има мода за растения, които преди са били смятани за плевели, но сега те са главните герои на градината. Това са зърнени култури, хортензии, алпийски ерингиум и бодли, чиито съцветия не се отрязват през есента, а под снега през зимата изглеждат доста оригинални.

Плодчета

Ярки акценти към зимния пейзаж ще добавят: арония, берберис, шипка, декоративна ябълка, калина, морски зърнастец, глог.

Плодовете на офиката ще греят на фона на снега като червени мъниста, а птиците ще станат ваши гости. Между другото, можете да изградите дизайнерски хранилки за тях.

Осветление

Най-важното нещо, за което трябва да помислите още на етапа на проектирането е осветлението. През зимата се стъмва рано. Ако живеете в къщата си целогодишно, осветлението трябва да е функционално, декоративно и целогодишно.

Дизайнерът може да играе със светлина, например да инсталира фенери, за да фокусира вниманието върху живописен ъгъл или да добави цветно осветление. Падащият сняг изглежда много красив под светлината на прожекторите.

Ще възприемете градината си по съвсем различен начин!

Приказни малки архитектурни форми

Обектът е украсен с малки архитектурни форми: дървени пейки, плетени мебели, беседки и люлки. Това са целогодишни дизайнерски елементи. Вашата пергола по пътеката, покрита със сняг, ще се превърне в приказен тунел и красива фотозона.

Между другото, за много хора, както в интериорния, така и в ландшафтния дизайн, е важно да имат декорирано място за снимки и видеоклипове, които да споделят с приятели. Куполна, ажурна беседка, скулптури, мостове също могат да се превърнат в оригинален декор в зимната градина. И можете да се полюлеете на люлка от масивно дърво на фона на покрити със сняг дървета дори и през зимата.

Комплекс за лагерен огън и барбекю

Е, какво би било без огнище или комплекс за барбекю - уютен пламтящ огън, и апетитна миризма... Отново целогодишно решение!

Зона за игра

Ако имате деца, трябва да оставите зимна площадка за тях. Някой дори правят мини пързалка, ако площта на обекта позволява и има възможност да се организира. За активни игри и разходки е по-добре да използвате павирани площи и пътеки, които през зимата са покрити със сняг.

Грижите

Градината изисква поддръжка по всяко време на годината. През зимата пътеките, площадките и алеите за достъп трябва да се почистват своевременно. Важно е да се гарантира, че снегът, падащ от покрива, няма да счупи дървета и храсти. За целта трябва да се почиства редовно.

Зимата е и времето за дизайнерско планиране

Ако имате големи планове за озеленяване през следващата година, трябва да помислите за това сега и да имате време да направите измервания и геодезия.