Зайцевъдите с опит знаят, че зайците са не само "ценна козина", но и производители на ценен органичен тор. Заешките изпражнения се считат за един от най-добрите видове оборски тор. 

Разлики между заешки

изпражнения и други видове тор

  • Хумусът е ценен органичен тор. Повишава съдържанието на хумус в почвата и подобрява нейната структура. Изгнилата органична материя е храна за земните червеи и почвената биота. Хумусът съдържа много микроорганизми, така че след прилагането му се увеличава разнообразието и числеността на почвената микрофлора.
  • Заешките изпражнения

Бактериите и гъбите преработват органични вещества, след минерализация стават храна за растенията. Благодарение на дейността на почвените бактерии, както и поради увеличаването на съдържанието на хуминови киселини, трудноразтворимите минерални вещества като фосфор, калций и др. се превръщат в достъпни за растенията форми.
Въз основа на комбинацията от полезни свойства и лекота на използване, заешкият тор може да бъде поставен на първо място в сравнение с други видове естествени органични торове.

Структура
Торът от различни селскостопански животни е с различна структура.

  • Изпражненията на говеда и свине са по-течни, водното им съдържание е около 70%, така че съдържанието на органични вещества е сравнително малко.
  • Конският, овчият и заешкият тор е по-сух по текстура и следователно съдържа по-висока концентрация на органични вещества.
  • Изпражненията на зайци, овце и кози са вид "гранули", които след изсушаване лесно се стриват на прах.

Внимание! Съдържанието на органични вещества в заешките изпражнения е почти два пъти по-високо, отколкото в говеждия тор. Това се дължи на неговата структура, както и на високата степен на смилаемост на фуража.

Хранителна стойност за растенията
Хумусът е сложен органичен тор, който съдържа азот, фосфор, калий, калций и цял набор от микроелементи. Хранителната стойност на различните видове органична материя обаче варира леко.
Внимание! Конският тор се счита за най-хранителен поради високата концентрация на сухо вещество.

Съдържанието на азот в постелята за говеда е по-ниско, тъй като бактериите консумират азот по време на обработката на целулозата.

Свинските екскременти са малко по-ниски по съдържание на азот, фосфор и калий от кравите.

Поради своята структура и висока смилаемост на фуражите, заешките изпражнения са най-богатите по състав.

Съдържат хранителни вещества в почти равни пропорции. По отношение на съдържанието на фосфор, калий и калций, значително надвишава другите видове органични торове, а делът на азот в заешкия тор не е по-нисък, отколкото в конския тор. Внимание! Заешките изпражнения са богати на необходимите за растенията микроелементи: магнезий, желязо и др.