Обработката на клетките, оборудването и помещенията се извършва за превантивни цели или за дезинфекция в случай на откриване на болни индивиди или след смърт.
Предотвратяване
Превантивната дезинфекция на зайците се извършва 2 пъти годишно. При спазване на режима „празно-заето" клетките се обработват веднага след освобождаването, когато зайците се изпращат за клане и се държат празни до следващото заселване. 
Ако имате бременни майки, дезинфекцията се прави приблизително 2 седмици преди очакваното раждане. Важно! Новият им дом на малките трябва да се третира непременно, тъй като именно младите зайчета са най-често засегнати от инфекциозни и вирусни заболявания.
Освен това необходимо е и редовно отстраняване на мъх.

А по време на периода на линеене: през пролетта и есента - началото на зимата клетките се почистват от пуха веднъж седмично, през останалото време - веднъж на две седмици.
Важно!

  • Изобилието от пух затруднява дишането на зайците, тъй като животните имат къси носни проходи.
  • Пухът също може да предизвика алергични реакции при зайцевъдите.

Дезинфекция
При евентуално заболяване на зайците е необходима щателна дезинфекция на помещението и цялото оборудване - независимо от сезона.

Внимание! Обработката на клетките за зайци се извършва веднага след изолиране на болно животно или след отстраняване на мъртви животни, умрели от вирусни или инфекциозни заболявания.
Важно е да се разбере, че инфекциозните и вирусните заболявания се разпространяват бързо и могат да доведат до масови смъртни случаи за броени дни. Редовната дезинфекция на клетките за зайци е добра превенция на инфекцията при животните. В региони, където са идентифицирани епидемични случаи на миксоматоза, зайците се ваксинират безпроблемно, а клетките се дезинфекцират на всеки 10 дни.
Вирусните заболявания представляват смъртна опасност за зайците: например при заразяване с миксоматоза до 90-95% от зайците умират. Инфекциозните заболявания и болестите, причинени от паразити, също могат да доведат до частична загуба на зайци, ако не се вземат мерки.

Най-опасните заболявания при зайците са:

  • листериозата;
  • салмонелозата;
  • пастьорелозата и
  • кокцидиозата - която се причинява от протозойни паразити.

Методи за дезинфекция
Спорите на кокцидиите и миксоматозните вируси, както и бактериите са устойчиви на химикали, могат да понасят замръзване и загиват само когато са изложени на огън.

Внимание! Има вируси, които остават жизнеспособни в температурния диапазон от -50° до +50°C.
За пълна дезинфекция на зайците първо се извършва обикновено почистване и механично почистване на клетките с помощта на стъргалки, железни четки или с помощта на машина за миене под високо налягане.
След това клетките се обгарят с горелка или газова горелка. Повърхностното изпичане се използва за отстраняване на пух, а по време на планираната обработка изпичането се извършва по-задълбочено, така че повърхностите да имат време да се нагреят.
След изгаряне на огън или вместо него, ако това не е възможно, клетките и оборудването се третират с химикали или препарати на хлорна основа.

Последният етап от общото почистване е дезинфекцията на цялото помещение. Стените и подовете се измиват с добавяне на препарати, съдържащи хлор.
За унищожаване на патогенни гъбички и бактерии се използва сублимация на йод - почистване на помещението с йодни пари.