Още мъничко остана от есента. Вече сме свидетели на коледни витрини, ръчно изработени украси, идеи за подаръчета, появиха се и първите коледни елхи. Да, раничко е, но по-важното е, че цялата дандания около коледните празници тепърва започва. Целите на търговците са да приповдигнат духа ни и да ни накарат да започнем да се подготвяме от рано, да харчим повече, ако това е начинът да се чувстваме добре. Пък дори и да съжаляваме после за някоя необмислена покупка...

Ние обаче смятаме, че трябва да си изживиеем пълноценно всички есенни настроения – от унинието до възхищението. И точно заради това сме подготвили интересно четиво, в което ще откриете как ни влияят цветовете, как чрез тях можем да поиграем с тонуса и щастието в частност.

Цветна психология 

Това е сравнително нова сфера на науката, но с доста отдалечени в историята корени и загадки. Как ни влияят цветовете и може ли да се каже, че това влияние е променливо или константно на териториално, възрастово, моментно ниво? Още в древни времена различни цветове са използвани в ритуали, за да придадат конкретно чувство, емоция, състояние.

Днес играта с багрите е обект на проучвания в множество аспекти на живота ни – изкуство, дизайн, маркетинг и т. н. За съжаление ефектът е краткотраен, но все пак го има. И още нещо, предпочитанията на хората, техният отговор на определени цветове се променят с годините, според ситуацията и средата, според географската ширина, в която живеят или са израснали.

С други думи, цветовете имат силата да променят настроението ни.

Знаете ли, че шансът да се провалим на изпит, ако ни покажат червения химикал, е огромен? Знаете ли, че избираме цвета на колата си според начина, по който искаме да бъдем възприети в обществото? Осъзнавате ли, че настроението ни е пряко свързано с покупките, които правим или дрехите, които обличаме сутрин?

Е, всички тези въпроси целят да ви провокират да помислите кой е вашия цвят, как ви кара да се чувствате и как той се отразява на семейството, приятелите и дори съседите ви?

Оценявате ли вече каква сила

имат цветовете над духа и настроението ни?

Според проучване проведено на световно ниво повече от половината анкетирани хора свързват черния цвят с тъга, белия и синия с облекчение, червения със страст, любов, зеления със задоволство, жълтия с радост, пурпурното с удоволствие, кафявото с отвращение, розовото с чиста, наивна любов.

Като холистична терапия 

цветовете се използват да лекуват

Червеното стимулира тялото и ума като подобрява циркулацията, жълтото стимулира нервите, оранжевото повишава нивата на енергията, синьото успокоява болката и неразположенията.

В последните години се работи изключително над предположенията, че чрез цветовете може да се повлияе на депресивни разтройства, пост-травматичен стрес и други. Още, счита се, че цветовете на хапчетата, които пием може да повлияе над действието им на подсъзнателно ниво.

Кои ви вдигат духа 

Според проучвания едно цвете може да приповдига духа на притежателя му ден след ден, докато шоколадът например го прави еднократно и за кратко. Та, задачата ни днес е да намерим онези цветя, които ви карат да се чувствате добре, да намалят стреса, да провокират щастие. Все пак, правим уточнението, че цветът е строго индивидуален, а не универсален.

Е, хайде да направим пручване на тема „Кой е любимия цвят на градинаря?"

Хризантема 

Започваме с кралицата на есента неслучайно. Знаете, че тя ще бъде в светлината на прожекторите още съвсем мъничко, затова ѝ се насладете максимално. И независимо дали ще изберете да поставите стръкчета във ваза или да засадите живо растение в градината, можете да сте сигурни, че хризантемата ще намали тревожността, ще успокои тялото и ще предизвика позитивни емоции.

Съветваме ви да заложите на ярки багри от палитрата, за да спомогнете влиянието на растението.

Малко градинари знаят, че цветето има лечебни свойства за човешкото тяло и растенията в градината. Ако тази непозната страна на хризантемите ви вълнува, ще ви разкажем повече за нея в следващ брой.

Сенсевиера 

Винаги сме се чудили защо в офисите, независимо от най-често неподходящите условия за отглеждане на растения, изообилства от сенсевиери във всякакви форми. Да, те са лесни за поддръжка, не изискват много вода, чувстват се сравнително добре през отоплителния сезон предвид сухия въздух в помещенията, но освен чисто практичната страна, има и ефект на подсъзнателно ниво.

Сенсевиерите (както и още много други растения в офиса) са избрани, защото се смята, че повишават енергийните нива, помагат на зрението, при главоболие или дихателни проблеми. Още нещо, когато в офиса има растения, служителите реагират по-бързо на нови задачи, отличават се с високо ниво на концентрация, а нивата на безпокойство са значително по-ниски.

Лизиантус 

Независимо дали е лизиантус или друг вид рязан цвят, трябва първо да знаете някои правила. Ако ги спазвате, ще удължите живота и свежестта на стръковете. Първо, винаги подрязвайте дръжките под ъгъл от 45 градуса. Добре е това да става всеки ден. Заедно с подрязването, сменяйте водата във вазата. Използвайте студена вода. Към нея може да добавите „храна" за рязан цвят, която ще възпрепятства образуването на плесени и ще поддържа цветята свежи по-дълго. Не на последно място, температурата в помещението не бива да е много висока – 18-20 оС най-много.

Позитивните ефекти от поставянето на лизиантус във ваза или поднасянето на подарък, който го включва започват от освобождаване на ума, подтикване към креативност и нови идеи за решаване на съществуващи проблеми.

Жасмин 

Всички цветя (или ароматите от тях), които подобряват съня се препоръчват с две ръце, независимо дали имате проблеми с него или не. Сигурно на всеки се е случвало да не може да спи. Ако е еднократно, някак си се преживява и забравя лесно. Ако обаче е системно, скоро се появяват и други неразположения.

Сънят е изключително важен за здравословното състояние. Дори има теория, която казва, че организмът ни работи на две смени – дневна (активна и съзнателна) и нощна (отново активна, но не съзнателна). Метафорично казано, ако не се наспиваме добре, възпрепятстваме работата на нощната смяна, доста задачи остават неизпълнени, те се натрупват и накрая механизмът се нарушава, а организмът започва да страда.

Но да се върнем на темата с цветята, жасминът, лавандулата, ментата и маточината, лайката и още много доказано понижават нивата на стрес и безпокойство, подобряват съня и имат ред други ползи. Цветовата гама на изброените не е много, но тук на помощ идват красивите кашпи и съдове. Винаги има начин...

Невен 

Счита се, че букет с цветя ще спомогне по-бързото възстановяване на болни и хоспитализирани хора. Е, в болниците цветята не са най-удачни, но за домашни условия не ги пропускайте.

Заложете на свежи, ярки и весели цветове.

Оранжевият невен е идеален, защото освен добро настроение, той има антибактериални, антивирусни и противогъбни свойства.

Изненада 

Букет-изненада винаги провокира усмивки! Поднесен с повод или без, колкото по-обмислен и индивидуален като избор на цветове и цветя е той, толкова повече радост ще предизвика у получателя.

Цветята са един добър начин да изразите емоциите си, когато думите не достигат или са трудни за изговаряне. Цветята са един добър начин да оправите своето или настроението на близките си. Не подценявайте силата им!