В постоянно развиващия се свят на картофопроизводството необходимостта от ефикасни и ефективни системи за почистване е от първостепенно значение. Една от тези системи, която се наложи в бранша, е сепараторът Scotts Evolution Separator. В неотдавнашен видеоклип Дерек Скот, управляващ директор на Scotts Precision Manufacturing, предоставя изчерпателно ръководство за това как да оптимизирате настройките за почистване на картофи от основната реколта с помощта на Evolution Separator.

Дерек обяснява, че Evolution Separator е сложна машина, проектирана да почиства картофите, като ги отделя от почвата, буците и други отпадъци. Машината работи, като създава "долина", в която се обработват картофите, почвата и други материали. Ключът към постигането на оптимално почистване се крие в разбирането и регулирането на настройките на машината.

Първата важна настройка е скоростта на спиралния валяк, която трябва да бъде между 120 и 130 оборота в минута (об/мин). Тази скорост гарантира, че картофите не просто се пренасят през сепаратора, а активно "танцуват" върху масата, което позволява по-ефективно почистване.

Втората важна настройка е разстоянието между спираловидния валяк и валяка за буци. Това разстояние трябва да е възможно най-близко, без да се допират, тъй като това може да доведе до прекомерно износване. По-голямото разстояние, от друга страна, може да направи машината прекалено агресивна и да доведе до запушване на спиралния валяк с кал.

Височината на валяка за буци е друга ключова настройка. Колкото по-висок е валякът за буци, толкова по-трудно е нещо да се измъкне отгоре, което води до по-дълго време за почистване. Това може да бъде особено полезно при работа с камъни, които са склонни да отскачат от валовете по-бързо от буците.

И накрая, скоростта на валяка за буци може да се регулира за фина настройка. Колкото по-бързо се върти валякът за буци в обратна посока, толкова по-дълго буците се задържат в долината за почистване. Важно е обаче да се гарантира, че валякът за буци винаги се движи, независимо колко бавно, за да се поддържа чистота.

Сепараторът Scotts Evolution предлага на производителите на картофи изключително адаптивно и ефективно решение за почистване на основната реколта картофи. Както обяснява Дерек Скот: "Като разбират и регулират различните му настройки, фермерите могат да оптимизират процеса на почистване на картофите, което води до по-високо качество на продукцията и по-добри добиви."