Култивирайте богати на протеини зародиши в саморъчно направения буркан за кълнове, размножете вашите семена и споделете опита си с приятели.

Стъпка 1: Буркани и капаци 

Съберете буркани с пластмасови капачки на винт, почистете ги и изгорете с поялник правилните дупки в тях. Сложете си предпазна маска.

Алтернативата за малки семена не изисква поялник. Тук вариантът е: в капака се изрязва голям отвор и в него се залепва парче плат. Внимание: не засягайте резбата отстрани!

Вариантите как ще продупчите капачката са различни, както е видно на снимките.

Стъпка 2: Начин на накланяне 

За правилния микроклимат по време на покълването бурканът трябва да се накланя. Макраме, дървени конструкции… Каквото ви хрумне, всичко е позволено.

Стъпка 3: Покълване 

Боб мунг, лимец или смес от кълнове, каквото и да е, просто се уверете, че семената са с определен размер.

1. Сложете семена в буркана, да покрие дъното.

2. Накиснете във вода за поне шест часа.

3. Прецедете водата.

4. Изплакнете обилно със студена вода.

5. Продължете да накланяте чашата при стайна температура, така че излишната вода да може да капе.

6. Сега изплаквайте буркана два пъти на ден със студена вода, за да предотвратите развитието на мухъл.

7. Кълновете са готови за консумация след четири до шест дни, в зависимост от вашите предпочитания.

8. Съхранението в хладилник спира растежа, което позволява кълновете да се съхраняват до три дни.

Стъпка 4: Засаждане 

Поставете кълнове в земята, на светъл прозорец (март до септември). Овлажнявайте три пъти седмично, за предпочитане със спрей. Могат да се прикрепят помощни средства за катерене. След два месеца се образуват шушулки, от които може да се бере боб.

Стъпка 5: Готвене

Кълновете от протеинови, зърнени, лечебни и други култури са диетична и здравословна храна с високо съдържание на полезни вещества. Опитайте ги за лека закуска, предястие, като нисковъглехидратна съставка за супа, като заместител на грах, в ориза, в хляба, за гарнитура, в зеленчуков щрудел, в салата, в пролетни рулца и много, много други.