Селскостопанското мероприятие се провежда за втора година в полите на Добрич (района около 5-ти километър) след края на жътвата. Тридневната проява е от 25 до 27 юли. На откриването гости бяха председателят на НАЗ Илия Проданов, зам.-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, кметът на града Йордан Йорданов, областният управител Йорданка Костадинова и председателят на БАК – Костадин Костадинов.

Те отправиха поздравленията си към родните производители и пожелания за успехи, повече дъжд, нови иновативни открития за внедряване в стопанствата, включително от това събитие и т.н. „Ден на полето” обединява науката, младежта, и заинтересовани браншови фигури от цялата страна, с присъствието си в календарите на всеки зърнопроизводител, отбелязващ края на жътвената кампания. Пожелания за разширяване на мащабите и поздравления получава още организацията на събитието, зад която стои председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Вложените от нея труд, идеи и любов са признати за двигател на празничното събиране. Тя определя за своя цел да предаде любовта към земята, зърното и хляба на бъдещите поколения. „Аз съм добруджанка до мозъка на костите си, второ поколение земеделец и възпитавам трето. Обожавам да правя това мероприятие, защото то е повод да се съберем, да кажем това, което ни боли, да се усмихнем, да си честитим и споделим това, което ни чака от тук насетне”, бяха нейните встъпителни слова на откриването. На фона на сцената са наредени тематични фотографии, които се продават по инициатива за набиране на дарения за Професионалната гимназия по аграрно стопанство. Според Жекова това е социална отговорност на ДСЗ и мотивация за децата да остават и работят в България, чувствайки се част от една общност.

Заместник-министър Георгиева адмирира характерния за събитието баланс между обмен на знания и веселие и напомня, че зърнопроизводството е секторът, който може да диверсифицира и добавя стойност в различни аспекти – нещо, което програмния период на ОСП 2014-2020 г. насърчава. Георгиева съобщи новостите в ресора си – на 15 септември се очаква да стартира приема по две направления, но финалната дата на отварянето им зависи от зелената светлина на ЕК. За управлението на водите се изчистват последни бележки и предстои качване за второ обществено обсъждане, така че приемът също да стартира през септември. Екипът от експерти на МЗХ е ангажиран в разработването на промени по НПВУ. В тази процедура министерството е отворено за комуникация и разчита на активно участие от страна на земеделските производители.

Програмата продължава с изпълненията на фолклорен танцов ансамбъл „Жътвари” и певицата Ивелина Росенова и още атракции за малките посетители. В следващите два дена на полето ще се провеждат демонстрации на машини и проследяване на вегетационното развитие на културите, с помощта на участващите повече от 50 на брой фирми за земеделска техника, торове и растителна защита. Вечерно време гост музикантите и кулинарните изкушения допринасят за създаването на празничната атмосфера, в която производителите имат възможност да честват плодовете на труда си и да се насладят на споделени мигове с колеги, партньори и приятели.