Зеленчуците с такава окраска са изключително богати на захари

1. Моркови

Кореноплодният зеленчук е един от естествено най-сладките. Засява се във всяка градина, тъй като се отглежда изключително лесно.

Морковите са сред най-студоустойчивите видове, затова към сеитбата им се пристъпва още в края на зимата, ако времето е подходящо. Зеленчукът позволява да се сее на етапи, което може да продължи в рамките на месец, дори и повече.

Морковите съдържат над 4-5 грама захари.

Основните грижи за кореноплодния зеленчук са:

  •  Семената трябва да се засяват в добре подготвена почва, която е с фина структура, т.е без буци, камъни или други примеси.
  •  Много важна грижа за морковите е плевенето, особено след поникването. Плевелите са сериозен конкурент на младите стръкчета, затова задължително трябва да се отстраняват.
  •  Тънкост при отглеждането на морковите е поддържането на почвата с равномерна влажност. Ако се редуват периоди на силно овлажняване и други със засушаване, кореноплодите стават груби и губят качествените си характеристики.

Традиционните сортове моркови са оранжеви, но има и жълти, както и бели, а също и такива с червеникави нюанси.

2. Домати

През последните години селекцията на жълти и оранжеви домати работи усилено. Предлагат се разнообразни сортове – чери, за салати и готвене, но също и тип градински, които са с по-големи размери.

За съжаление, тези цветове все още не са оценени от любителите градинари, а също и като цяло от потребителите, тъй като рядко се предлагат в магазините.

Съветваме ви обаче през следващата година да пробвате да си отгледате, няма да съжалявате.

Жълтите и оранжеви домати са изключително сладки, тъй като съдържат много захари, но също така са доста плътни и с отлична консистенция на месото. Ако са добре узрели, те може дори да са по-сладки от червените.

Доматите съдържат около 2,5-3 грама захари.

3. Пипер

Жълтите и оранжеви сортове пипер също не са от най-популярните. Обикновено могат да се намерят в опаковка т. нар. „трикольор“, която съдържа зелена, жълта и червена чушка, от които се приготвят атрактивни салати.

Тези сортове рядко се отглеждат от любителите, по същите причини както и жълтите и оранжеви домати. Опитайте да отгледате няколко стръка от тях, ще останете доволни.

В магазините за семена освен жълти сортове пипер от традиционните видове тип сиврия, каба или камби, може да немерите още миникамба, рибки, както и различни сладки или лютиви сортове.

Жълтите и оранжеви чушки са подходящи за свежа консумация, тъй като освен че са изключително сладки, придават прекрасен цвят на салата, която по принцип изобилства от зелен и червен цвят. Не е оправдано да ги използвате за туршии или консервиране, освен ако не сте отгледали повече и ви останат.

Пиперът съдържа около 1 грам захари.

Нашето предложение:

В специализираните магазини за семена се предлага и пипер Микс, средноранен сорт тип Долма.

Характеризира се с големи месести и сладки плодове, които имат по 4 върха. В техническа зрелост плодът е зелен, а в ботаническа – червен, жълт, оранжев и лилав. Плодовете са едри, с правоъгълна форма и дължина около 8 см. Предназначен за пряка консумация.