Инес ЗЛАТАНОВА

Словенската фирма Pek Automotive бе сред изложителите на тазгодишния форум на БАТА АГРО, вероятно в търсене на представителство в страната, след като търговската ѝ мрежа се простира от Франция и Италия, през Унгария и Хърватска, до съседна Сърбия.

Нейният единствен експонат представлява апетитно предложение за лозарите и овощарите, защото е мултифункционална агросистема, която може да замести всяка една прилагана по време на сезона на отглеждане машина. Това става със свързване на шарнирно оборудване от гамата към универсалната платформа, която автоматизира прилагането й в лозята и сред овощни градини. Основният й компонент е т. нар. Slopehelper, който обхваща целия подготвителен и агротехнически цикъл на културите - обработка на почвата, торене, резитба, пръскане, бране. Той е перфектен заместител на обемните комбайни, лозарските трактори и прикачния към тях инвентар. Движи се автономно и е верижен, може лесно да бъде транспортиран с наличието на бордово ремарке.

Лозарският помощник e

изцяло самоходен и електрически,

отговарящ на изискванията за Земеделие 4.0

и базиран на изкуствен интелект. Параметрите се задават в системата му чрез мобилното приложение TeroAir, а данните, които предоставя, се изчисляват на базата на средностатистическия аграрен лозарски цикъл. Всички данни се съхраняват в облака на сървъра. Софтуерът разполага още с дистанционно управление, технология за самоконтролирано обучение и видимост чрез камера. Иновативната радарна система позволява успешна употреба по всяко време на деня. Агроботът може да оперира между 8 и 14 часа без прекъсване след 8-часово зареждане на 48 V-та батерия. Не изисква интернет връзка, сателитен сигнал или спътникова навигация (GNSS) по време на работа. Оборудван е с вградена метеостанция и както се подразбира от името, може да оперира в наклонени терени, каквито са повечето лозарски площи (понася максимален наклон от 42 градуса). Размерите на робота са 260/160/130 дължина/ширина/височина и тежи между 1750 и 2000 кг. Междуредието сред насажденията трябва да е поне 2 м широко, максималната скорост, която Slopehelper може да развие е 10 км/ч.

Наборът от функционалности на концепцията е обширен – поддръжка на почвата, третиране на плевели и пръскане, торене, брануване, подрязване на листа и клони, бране на реколтата и т.н. Базовата рама е проектирана с челен товарач и разтоварач от товарната платформа отзад (подходящ за стандартни европейски размери на карго палети), който може да транспортира товари до 2 тона. Когато не се използва за товарене, може да се прикачи ремарке, което пък служи като перфектно допълнение по време на сезона на прибиране на реколтата. Slopehelper е ефективно RC средство, което допринася за повишената рентабилност чрез изпълнение на две агрономически задачи наведнъж, благодарение на наличието на две независими системи. Например – можете да косите и пръскате, мулчирате и плевите, моторна брана и наторяване едновременно. Целият агроцикъл се извършва с наличното, проектирано да пасва точно на платформата, шарнирно оборудване в продуктовата гама, което

превръща системата в „all in one” и

елеминира търсенето на резервни части

от различни производители

при поддръжка. Дори най-взискателните задачи на полето могат да бъдат изпълнени, без лутане за допълнителни инструменти.

Системата е адаптивна към всякакви условия и проектирана да отговаря на най-актуалните стандарти за мобилност, производителност и рентабилност. Съвкупността от функционалности улеснява работата на полето и пести време и ресурси. Единственото, от което се нуждае, е надзор върху програмирането на работата – уверете се, че пръскането, например, се извършва при оптимални условия, като температура, влажност, скорост на вятъра и т.н. След това може да оползотворите в други задачи (например напояване) времето, което пестите от плевене, подрязване, мулчиране, косене, пръскане или торене.

За да може Slopehelper да започне да работи, се

изпълнява проста процедура,

наречена геомоделиране на полето

След като направи това, потребителят трябва да постави робота пред първия ред на полето, да даде оперативни инструкции и да му зададе броя редове, които желае да обработи. При мулчиране за първи път потребителят трябва да застане в предната част на първия ред, за да помогне на робота да настрои специалните си радари, с които сканира околната среда и текущите промени в реално време, за да определи траекторията си на движение. Когато се сблъска с препятствие, роботът изпраща известие, чрез TeroAir и чака инструкции от стопанина. Благодарение на мобилното приложение селскостопанският робот дава отчет за напредъка в работата, локацията си, текущата работна ситуация на място в реално време и връзка с камерата за наблюдение. В допълнение към информирането на собственика Slopehelper препраща известието чрез централната сървърна система към екипа за поддръжка на производителя, в случай че е необходима допълнителна помощ.

След като физическото

присъствие на човешка работна ръка

сред лозята е намалено с около 90%,

нека обърнем внимание на интелигентна система за фенотипизиране на лозята с висока производителност. В практиката казусът по фенотипизиране на растения с висока производителност (HTPP) има за цел да преодолее пречките при фенотипните данни, които са събирани предимно с неефективни ръчни методи. Роботиката дава бърз напредък на това приложение, създавайки наземни роботизирани HTPP системи. Такава е PhenoBot 3.0, робот със задвижване на четирите колела, високо технологично ниво на вградените сензори, няколко интегрирани техники за навигация и камери. Освен сензорните технологии за полеви HTPP е наличен зрителният сензор PhenoStereo, който контролира конвенционалните стерео изображения да се заменят от най-съвременни прийоми за визуално възприятие на фенотипизираните растителни органи, например стъблото.

От техническа гледна точка роботът е проследяващо средство с вградени навигационни системи, но подструктурата му е на търговско устройство за бране на ябълки. Работата му се състои в

автономно придвижване измежду редиците лозя

по предварително определени маршрути

и правене на снимка на всяка лоза. По този начин могат да бъдат уловени няколко важни агрономически характеристики, като размер на зърната, които дават данни за параметъра на добива. По този начин могат да се открият и признаци на болест или нашествие от вредители. Това събиране на данни на технически жаргон се нарича „точкуване“, традиционно се извършва от хора.

Но защо тази човешка дейност се нуждае от автоматизиране? На първо място роботът доставя голямо количество данни по всяко време, които могат да бъдат архивирани и впоследствие изследвани за определени свойства. По този начин роботът записва и информация, която може да не е от значение за текущата оценка, но може да бъде от полза в бъдеще. След архивиране, записаните данни могат да се използват директно по време в размножителния период. Феноботът не се притеснява от метеорологични условия, като жега, валежи, ветрове, тъмнина и т.н. Роботът е продуктивен 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Изследва материала в началния етап на развъдния процес много по-прецизно от голям екип щателно работещи в продължение на години професионалисти. Единственото превъзходство на хората в сравнение с машината е вземането на решения при заобикаляне на препятствия - докато работниците несъзнателно прескачат стърчащ на пътя корен, то на устройството му коства много технологически процеси на размисъл, докато сензорите разпознаят препятствието и го накарат да спре. Тъй като безопасността е на първо място, тези сензори са задължителни, но със сигурност усложняват системата и оскъпяват цената.

Оптимизацията на мобилната база е дело на Института за технологии към университета Hochschule Geisenheim край Франкфурт, а системата за анализ на изображения със сензори е разработена от Институт за лозарство Geilweilerhof. Засега PHENObot е все още прототип, предстоят експерименти за модифициране, което да го направи употребяем и при други видове култури, освен лозя. Превръщането на проекта в продаваем продукт предстои след намирането на търговска подкрепа от бизнес партньори.

 

Преобразената във вентилаторна пръскачка база
Преобразената във вентилаторна пръскачка база
Машината с подрязващо шарнирно оборудване
Машината с подрязващо шарнирно оборудване
Роботът за фенотипизиране на лозя PHENObot и проектантите му
Роботът за фенотипизиране на лозя PHENObot и проектантите му
PHENObot автономно снема визуални данни за фенотипа на културите
PHENObot автономно снема визуални данни за фенотипа на културите