При къпането на котка е много трудно да се избегне получаването на драскотини. Котките са известни със своите практики за самоподстригване и хигиена, но понякога се нуждаят от малко допълнителна помощ, за да останат чисти. Къпането на котка обаче може да бъде напрегнато както за котката, така и за човека, който го прави. Затова е важно да знаете как да къпете котка безопасно.

Подготовка

Вземете всички консумативи, от които се нуждаете, и намерете подходящо място, преди да започнете да къпете котката. Това ще гарантира, че всичко ще мине гладко и без стрес както за вас, така и за вашия любимец.

Консумативи

Ще ви трябват следните продукти:

- Шампоан – изберете специално предназначен за котки и избягвайте използването на човешки шампоани

- Кърпи - необходими са поне две кърпи за подсушаване на котката след баня

- Чаша или кана за наливане на вода - използването на чаша или купа вместо душ слушалка ще направи изживяването по-малко смущаващо за вашата котка

- Четка или гребен - четкането или сресването на козината след баня ще помогне за разпределянето на естествените масла и ще предотврати сплъстяването
Намиране на подходящо място

Изберете място, което е безопасно, топло и защитено. Малка баня или перално помещение е идеално, тъй като осигурява ограничено пространство, което е лесно за почистване.

Накарайте котката да се почувства комфортно
Дайте им да подушат шампоана и използвайте кърпите, за да погладите нежно козината им. Това ще им помогне да се аклиматизират към новите миризми и текстури. Основната цел е котката да е възможно най-спокойна. Можете да сте сигурни, че ваната ще бъде приятна и за двама ви, като отделите време за подходяща подготовка.

Къпане

Сега, след като сте събрали всички необходими консумативи и сте подготвили средата, е време всъщност да изкъпете котката. Започнете, като намокрите краката й и продължете към главата. Избягвайте да попада вода в лицето, тъй като това може да бъде стресиращо за котката. Използвайте чаша или купа, за да излеете вода върху козината вместо душ слушалка, за да не плашите котката.

Нанесете шампоана върху козината, като започнете от главата и продължите надолу по тялото ѝ. Масажирайте шампоана в козината, като внимавате да избягвате муцунката и очите. Изплакнете котката обилно, като се уверите, че сте отстранили цялата сапунена пяна. Използвайте кърпи, за да подсушите внимателно. Избягвайте да търкате козината прекалено силно, тъй като това може да причини сплъстяване. След като котката почти изсъхне, използвайте четка или гребен, за да разпределите естествените й масла и да предотвратите сплъстяването.

Има няколко неща, които можете да направите, за да намалите шанса да бъдете одраскани от котка, дори и от най-добре възпитаната и в същото време да я измиете старателно. По време на банята и след нея не забравяйте често да хвалите и галите котката. Осигуряването на лакомства по време на баня може да помогне за разсейването й и да намали нивата на стрес. Предложете малки парченца мокра храна или лакомства.

Преди да изкъпете котката, не забравяйте да подрежете ноктите й, за да намалите риска от надраскване. Можете да използвате нокторезачка или пила за котки. Използването на кърпа или парче плат, за да държите нежно главата на котката, може да помогне за предотвратяването да се движи твърде бързо. Като алтернатива можете да обмислите използването на специално проектирано ограничение като тръба за къпане на домашни любимци.

Когато къпете котката, важно е да бъдете възможно най-нежни и спокойни. Използвайте успокояващ тон на гласа и се въздържайте от резки движения. В резултат на това вашата котка ще се чувства по-сигурна, което ще намали вероятността от одраскване.

Дори и да вземете всички необходими мерки за безопасност, пак е възможно котката да ви одраска, докато я къпете. В тази ситуация може да бъде най-добре да прекратите банята, ако котката ви се развълнува и започне да се чеше. Това ще помогне за намаляване на нейните нива на стрес и ще предотврати по-нататъшни драскотини. След банята дайте на котката си малко място да се успокои. Поставете я в тиха стая, където може да се отпусне и чувства сигурна. Осигурете на котката си някоя от любимите играчки, за да отвлечете вниманието й.