Засаждат се патладжан и други основни култури

Работата в зеленчуковата гради постоянно се увеличава. Има много култури, които се сеят и разсаждат, продължават грижите за тези, които вече са в лехите.

Кои са дейностите, които не трябва

да пропускате сега?

Засаждане

Продължава разсаждането на някои от основни култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Препоръчително е да се прави в по-хладните часове на деня, за да не се стресират растенията. След засаждането те задължително се поливат. След няколко дни лехата се проверява за неприхванати растения и ако има такива - се засаждат нови.

За патладжана, който е доста по-топлолюбив вид, изберете слънчево място в градината.

Препоръчва се да засадите растенията в кавали, като ги поставите откъм източната или южната страна. Разстоянията между браздите е 70 см, а между растенията вътре в реда - 30-40 см.

Разсадите

Продължават грижите за късните разсади. Важно е редовно да поливате растенията и да отстранявате плевелите. Ако има вредители, може да се наложи пръскане. По-голямо внимание трябва да се обръща на зелевите, тъй като те се нападат от много неприятели. За другите култури проблем понякога са листните въшки.

Ако отглеждате разсад от праз, подходете с внимание към този вид лук. Обикновено празът се отглежда на плодородни почви, торени с минерални и органични торове. А наличието на оборски тор, предполага повече плевели. В началната си фаза всички културни растения са много чувствителни на плевелите, защото те са им конкурент за вода, храна, светлина. Затова една от основните ви грижи трябва да бъде редовното плевене на растенията.

Празът е една от най-влаголюбивите култури, ето защо изисква много вода. Затова поливането е основна задача при отглеждането не само на разсада, но и след засаждането на растенията на постоянно място.

Грижи в лехите

Засадените и прихванати вече растения бързо започват да се развиват. С нарастването на стъблото, разклоненията и листата на краставиците и доматите се нуждаят от опора. Затова започва привързването им. По-ранните домати се колтучат.

В началните етапи от развитието на културите плевенето е много важно. Ако се допусне плевелите да нараснат, то те ще потиснат развитието на културните растения. Освен че са им конкурент за ресурси, по тях се заселват много неприятели, а някои се нападат от общи болести. Ето защо трябва редовно да преглеждате посевите и щом забележите плевели - да ги отстраните.

Посевът с картофи напредва с развитието си. Важно е младите растения да се окопаят, най-често се извършва два пъти. Обикновено първото окопаване е малко след като картофите поникнат, а второто е по-късно. Заедно с прекопаването става и загърлянето на растенията, а също и внасянето на част от тора, който е предназначен за подхранване през вегетацията.

  •  Азотният тор се подава двукратно. При първото прекопаване наторете с 2/3 от него, а с второто - 1/3.
  •  С листен тор също се подхранва два пъти. Първият път пръскайте малко преди цъфтеж, а след това - 2-3 седмици по-късно.

При градушка

При поражения от градушка може да напръскате растенията с листен тор. По този начин засегнатите растения се възстановяват много по-бързо.

От една страна листният тор има антибактериален ефект и ограничава навлизането на болести през наранените части. От друга - хранителните елементи в тора спомагат за увеличаване на съдържанието на хлорофил и активизират фотосинтезата на останалата листна маса.

Градушките са особено опасни, когато зеленчуците напреднат в развитието си, тъй като могат не само да наранят листата, но и да прекършат стъблата им

Преглеждайте картофите за колорадски бръмбари
Преглеждайте картофите за колорадски бръмбари