Всички кучета винаги първо се представят и изследват събеседника си с носа. Той е жизненоважен сетивен орган, предоставящ невероятно количество информация за заобикалящата среда – особено (но не само) по миризмите! Обикновено, когато този нос бъде бутнат в лицето ви, повечето пъти е студен и мокър, но защо е така?

Нормална влажност на кучешкия нос

Нослетата на кучетата са студени и влажни през повечето време, но има различия и изключения. Според народните предания куче с мокър нос е здраво, а със сух има здравословен проблем. Това може да не е вярно за вашето куче. Всичко, което ви интересува, е какво е нормалното състояние на носа строго определено за него. Някои кучета имат по-влажни, а други по-сухи носове по природа. След цял живот усилено душене, с напредването на възрастта кучешките носове стават по-сухи, леко загрубели и понякога покрити с коричка. Обикновено това не е причина за безпокойство, въпреки че ако е придружено от зачервяване или възпаление, си струва да се свържете с ветеринарния си лекар. Специфичното усещане на носа варира в зависимост от много фактори като упражнения, температура, хидратация и отделяне на секрети. Кучетата много ближат носовете си и това също може да промени нещата. Всички тези променливи са напълно нормални. Носовете могат да изсъхнат след сън или когато кучето ви е отпуснато, например. Алтернативно, носът може да е по-влажен след тежки упражнения. Нормата за влажен нос е да има леко покритие от тънка, прозрачна слуз.

Евентуални проблеми с носа

Има много възможни проблеми, които могат да засегнат носа и причиняват нужда от подходящи изследвания при ветеринарен лекар. Постоянно сух нос може да се дължи на дехидратация или треска, но в такъв случай ще е съпътстван с други симптоми като летаргия и липса на апетит. Сухите носове може да са симптом на алергични реакции, кожни инфекции и автоимунни заболявания. В тези ситуации носът или кожата около него може да е червена, възпалена, покрита с кора или необичайно отделяща гной или секрети със зелени нюанси.

Прекомерна секреция

Какво ще стане, ако носът на кучето отделя прекалено много секрет? Нормалните овлажнени носове трябва да са покрити с бистра слуз. Отново, струва си да наблюдавате какво е нормално за вашето куче, като всякакви отклонения в цвета или консистенцията на тази стандартна слуз изискват да се свържете с ветеринаря си. Секреция на кръв или на сополи от ноздрите не е нормална и трябва да бъде изговорена с ветеринарния лекар. Може да забележите тези течности и като коричка, докато изсъхват около носа. Прозрачният секрет в малки количества е нормален, но големи и цветни предвещават проблем. Ранното съветване е от ключово значение, ако кучето показва някой от изброените признаци и сте загрижени за здравословното му състояние.

Защо носовете са влажни?

Усещането за влажност на носа обикновено е предизвикано от слуз или пот от кожата, както и слюнка от устата, когато кучето оближе носа си. Кучетата в по-голямата си част не могат да се потят, но има няколко области от специална кожа, където могат. Тези парчета кожа могат да бъдат намерени около лапичките и носа. Точно като нас, кучетата се потят в тези много специфични зони, когато им е горещо и трябва да се охладят, или когато са нервни и на ръба на рефлексите за борба или бягство. Изпотяването охлажда тялото чрез отделяне на вода върху повърхността на кожата на носа, която се изпарява във въздуха. Ако кучето ви се натоварва физически или му е горещо, потта може да направи носа му по-влажен от обичайното.

Наличието на мокра слуз на повърхността на носа също позволява на кучетата да улавят по-ефективно химикалите, участващи в миризмите и вкусовете. Това помага да се увеличи чувствителността на носа им. И носът, и устата тласкат тези сигнализиращи химикали към силно настроените детектори, намиращи се в задната част на носа, в езика, а също и в специален сетивен орган, наречен вомероназален, който се намира точно между носа и устната кухина. Този орган е особено важен за феромоните и откриването на много интересни миризми, като други кучета, например. Чрез използването на всички тези сетива кучетата могат буквално да помиришат и вкусят заобикалящата ги среда и да изградят много пълна картина. Това е напълно чуждо на хората, тъй като ние много повече разчитаме на зрението си, а не на носа си. В зависимост от породата, някои кучета могат да бъдат стотици до хиляди пъти по-точни с носа си от хората.

Дишане

Носовете както при кучета, така и при хора играят важна роля в контролирането на въздуха, който влиза и излиза от дихателната система (дихателните пътища и белите дробове). Носовете филтрират отломките във въздуха, преди да могат да навлязат в белите дробове. Влажният нос помага за овлажняване на въздуха, който влиза в белите дробове (което предотвратява изсушаването на белите дробове). Носът също действа като малко топлообменник, затопляйки студения въздух на влизане и спестявайки малко топлина на излизане.

Скорошни изследвания показват също, че носовете на кучетата може дори да са в състояние да открият топлина от разстояние. Хората могат да усетят източници на топлина през кожата си, особено когато се приближим до тях, но носовете на кучетата може да са почти в състояние да „видят“ топлинни сигнали, малко като инфрачервена камера.