Няма лесно или трудно цвете. За някои градинари този тип окачествяване създава подводни камъни и сериозно объркване, което води до отхвърляне на видове или до кардинално решение, че нямат зелени пръсти. Не се доверявайте на 100% нито на съседката, нито на интернет, нито на когото и да било, а опитайте. И кой знае? Може точно най-капризната орхидея или бегония да се чувстват прекрасно у вас и с вас.

Също, не подценявайте растенията. Цветна градина не се създава за ден-два. Тя изисква много работа и отдаденост. Лесно е да започнете. Кои цветя да изберете? Най-често изборът е базиран на визуални качества, а не на рационално и информирано решение. Как да подготвите почвата? Основно се залага на обработката и подхранването, но и те могат силно да се различават от градина до градина. Как да засеете или засадите? Зависи от видовете растения, които сте избрали, а също и от времето, структурата на почвата, условията и т. н. И ако дотук можем да дадем конкретни съвети, то трудното идва с поддръжката. Защото всяка градина и всеки градинар са строго индивидуални.

Всеки начинаещ градинар иска перфектна градина или балкон в началото, като от картинка, но с времето мирогледът му се променя.

Комбинирайте едногодишни и многогодишни

Многогодишните цветя са сравнително по-скъпи, но решават доста сложни задачи в градината. Цъфтят в точно определен момент, но и листната им маса има декоративна стойност, а и играе ролята на фон доста добре. Те нарастват постоянно докато достигнат пълния си потенциал, а след няколко години трябва да се подмладят и преместят. Градинарят трябва да избере правилно мястото им и да остави достатъчно пространство. Грижите за тях са сравнително малко. Такива са хемерокалисите, хризантемите, хостите, астилбето, хортензиите, анемониите, астрите, божурите, ехинацеята, рудбекията, седумите и други.

Едногодишните цветя се раздават цяло лято. Техните места могат да се сменят всяка година. Те служат за разкрасяване на градината през периодите, когато многогодишните не цъфтят. Такива са тагетесите, цинията, космосите, латинките, петуниите, импатиенсите, торенията, агератумите и алисумите и още много други.

Балансът е от съществено значение.

Първите стъпки в градината

На първо време е важно да решите каква ще бъде концепцията, цветовата гама и стила. Приоритет е да намерите магазин или градински център, от където да купувате здрави и силни растения. Проследете за няколко дни кое е най-слънчевото кътче в градината ви, къде слънцето грее само сутрин или след обяд, има ли място, което изобщо не се огрява и т. н.

Не скачайте веднага на много и различни видове многогодишни цветя, а по-скоро се концентрирайте върху малко на брой, но с продължителен цъфтеж. Например гайлардия, маргарити, лавандула. Постарайте се да имате поне по един цъфтящ вид през пролетта, лятото и есента. И се уверете, че няма да измръзнат.

Както казахме, с едногодишните може да експериментирате. Важно е да съобразите нуждите им с условията, които можете да им осигурите. В първите си цветни стъпки е добре да започнете с готови разсади, а по-късно може да преминете към собствени.

Не подценявайте грудките и луковиците

В началото на активния сезон специално внимание ще обърнем на цветята с грудка или луковица, които цъфтят през лятото и есента.

Хубавото на някои луковични цветя, като лилиумите например, е че могат да останат да зимуват в почвата, без да бъдат вадени и съхранявани в мазето през зимата. Останалите, онези, които не биха издържали зимата навън, могат да се местят всяка година.

Съветваме ви да започнете с лесни за отглеждане луковични и грудкови цветя. Такива са далиите, гладиолите, канната. Когато придобиете опит, разширете асортимента на градината си с екзотики като глориозата и каладиумите примерно.

Желаем успех и цветни градини на всички любители и професионалисти. Ние оставаме на линия за вашите въпроси и градински чуденки.