Без проблем се отглеждат и в големи съдове на терасата

Доматите са зеленчук, който присъства почти във всяка любителска градина. Има любители, които ги отглеждат на терасата, като ги засаждат в кофи и тенекии, а минисортовете дори във висящи кошници. Градинарството вече не търпи ограничения.

Доматите имат дълга вегетация, в повечето случаи се отглеждат чрез разсад, което предопределя и повече грижи за растенията. Да, това е така. За да отгледате качествени домати, трябва да се потрудите. Това обаче не бива да отчайва начинаещите градинари. Задачата е отговорна, но не е непосилна за тях.

Доматите, както и всички културни растения, имат определени изисквания към факторите на средата, както и добри практики на отглеждане.

Важни условия:

  • Доматите могат да се отглеждат почти на всякакви почви. Разбира се, по-подходящи са добре дренираните и плодородни, с рН 5.5-7. Когато почвата е по-тежка, желателно е тя да се подобри, а ако е по-бедна на хранителни вещества – да се подхрани.
  • Редуването на лехите е добра практика, която не бива да се пренебрегва. Растението се напада от някои болести и неприятели, които се запазват в почвата или в растителните остатъци. Именно смяната на мястото ограничава опасността от евентуално силно развитие на дадена болест или нападение от неприятел.

Правилото е, че доматите не трябва да се засаждат след представители от същото семейство, като картофи, патладжан и др.

Добри предшественици на културата са бобови, краставици и видовете зеле.

Срокове

Доматите имат няколко производствени направления. Започва се с ранно производство, което е подходящо за най-топлите райони на страната. Растенията се засаждат обикновено в средата на април. До края на месеца се разсажда в Южна България, а в Северна и планинските райони –засаждането започва през май и продължава почти през целия месец.

Разсад

  • За засаждане се използва 60-70-дневен разсад.
  • Растенията трябва да имат късо и дебело стъбло, с добре развити корени.
  • Важно е разсадът да е закален, за да се приспособи по-лесно към условията на средата при пресаждането на постоянно място в градината.

Подготовка и засаждане

Преди засаждане почвата се обработва много добре до т. нар. градинско състояние. Тя трябва да е рохкава и леко влажна, без буци. След това се оформят лехите и се изкопават гнездата за засаждане.

Доматите могат да се отглеждат на различна почвена повърхност, като това зависи от предпочитанията на всеки градинар. Има различни схеми, а растенията могат да се поставят по едно или две в гнездо. На етикетите на пликчетата със семена при някои сортове е посочено препоръчителното разстояние на отглеждане.

Опорната конструкция се изгражда едновременно със засаждането на растенията.

Те се поставят малко по-дълбоко, отколкото са били в разсадните съдове. Ако разсадът е прераснал, част от стъблото също се заравя с почва. След това всяко растение внимателно се притъпква около стъблото, за да се осъществи по-добър контакт между корените и почвата. Накрая се полива, като е препоръчително да се използва престояла вода.

Директна сеитба

Има практика и за директна сеитба на домати. Тази технология е подходяща за сортове, които са за консервиране.

Тъй като сеитбата на семената е направо в почвата, тя трябва да е много добре подготвена. Друго важно условие е да се е затоплила трайно. Безсмислено е да се сее в студена почва, тъй като се затруднява покълването на семената.

Сроковете са различни в отделните райони на страната.

Кои са основните стъпки:

  • Почвата се обработва много добре, за да се създадат добри условия за покълване на семената и развитието на младите кълнове.
  • Във всяко гнездо се поставят по 2-3 семена.
  • Дълбочината на сеитба е 2-3 см.
  • Почвата се притъпква леко и се оросява.