Брюксел одобри Стратегическия план на България за земеделието за програмния период до 2027 г. "Говорим за малко над 8 милиарда евро", уточни пред БНР Светлана Боянова, съветник на министъра на земеделието и председател на Института за агростратегии и иновации.

"5 милиарда европейска част – включват 4 милиарда директни плащания, останалите милиард и малко са за развитие на селските райони. Когато добавим към тях и националното финансиране, добавям и преходна национална помощ, тогава сумата е над 8 милиарда", поясни Боянова.

Тя определи преговорите като тежки.

"Новото в следващия програмен период е, че се дава възможност на страните членки според спецификите си, според тяхното земеделие, да направят правилата. Но тъй като сме в рамките на общите европейски цели, на общи интервенции, на някои места беше много трудно да се убеди комисията, че има българска специфика и не можем да го приложим, както в друга държава."

Към земеделските ни стопани вече има по-високи изисквания, свързани с околната среда, подчерта Светлана Боянова.

"Така наречената завишена екологична условност. За да си вземеш директното плащане на площ, трябва да положиш повече усилия, свързани с околната среда."

Целият Стратегически план може да бъде изменян само един път годишно, включително по искания като тези на животновъдите за ставките, поясни съветникът на земеделския министър.

Боянова обаче е категорична, че не е възможно целият план да се изтегли и да се преразгледа изцяло, за каквото настояват организации в земеделието, заявили готовност за нов протест.

"Вече одобрен стратегически план няма как да се върне", поясни тя.

Светлана Боянова прогнозира, че заради новите моменти всички страни членки ще искат изменения на стратегическите си планове още в първата година.

Има интервенции, които засилват пазарното място на нашите земеделски производители, посочи още тя.

"За плодове и зеленчуци например. Също има такава интервенция, развита в селските райони, за краен продукт. Намалена употреба на пестициди и нитрати – стимулът ще бъде точно за такива продукти, български."

Затова според нея може да се говори за частични резултати, но не може да очакваме концептуално да решим въпроса за сектор плодове и зеленчуци през Стратегическия план.