Много градинари предпочитат иглолистни дървета, когато декорират парцел, защото тези растения могат да играят различни роли:

 • жив плет;
 • солова партия;
 • миксбордер;
 • алпийски хълм или алпинеум;
 • ансамбъл;
 • контейнерна градина.

Живият плет от вечнозелени растения може да бъде функционален или естетичен. Ако трябва да отделите място за почивка от любопитни очи, колонните иглолистни или туи ще се справят много добре с тази роля. Плътно засадени една до друга, те ще създадат красива и непроницаема стена, която ще изглежда органично в зелената маса на градината.

Джуджешките форми или кипариса са отлични за ограждане на детска площадка или цветна леха. Няма да блокират гледката, но ще създадат красива рамка.

Като соло изпълнители се използват иглолистни дървета или храсти с интересна форма на короната, цвят на иглите или екзотичен вид плодове. И най-добрата комбинация е от всичко наведнъж за декоративността на солиста през цялата година. Фонът може да бъде морава, чакъл или декоративни дървени стърготини.

Композицията, от растения по пътеката или оградата, образува един вид граница и всичко това се нарича миксбордер. Този елемент от градината е много популярен сред градинарите. Може да бъде украсен с иглолистни дървета или комбинация от иглолистни дървета с цветя и почвопокривни растения.

Миксбордерът близо до пътеката е по-добре да се украси с джуджета и полу-джуджета, така че окото да покрива цялата група растения наведнъж.

Създаването на алпинеум, който естествено да се вписва в пейзажа на обекта, не е лесна задача, но е напълно осъществимо. Много по-лесно е да създадете алпинеум със собствените си ръце - комбинация от растения и камъни. За този елемент от ландшафта не е необходимо да изграждате планини, достатъчно е красив камък и вечнозелени растения, правилно съчетани с него. Клекът в ландшафтния дизайн ще се почувства като у дома си, когато е заобиколен от няколко камъка с интересна форма или цвят. Между камъни и иглолистни дървета се засаждат почвопокривни цветя или пълзящи хвойни. В този случай растенията и камъните изглеждат по-естествени.

Иглолистните композиции са

най-простото и красиво решение

за съживяване на морава или вътрешен двор

Иглолистните дървета могат да се комбинират с широколистни растения, подходящи за съответните условия на отглеждане. Например непретенциозната и красива смрадлика (Rhus typhina) със своите перовидни листа ще изглежда страхотно през лятото на фона на строги ели, а през есента нейните алени цветове на спокоен зелен фон ще привлекат окото дори и на най-изискания градинар.

В груповите композиции основна роля играят контрастите на формата и играта на цвета. Колоновидните туи с яркозелени игли са перфектно съчетани със златни топки от туя, а пълзящата наситено зелена хвойна допълва тази композиция, разпръсната върху моравата.

Има иглолистни растения, които градинарят наистина би искал да види в своето зелено царство. Но не всички иглолистни дървета понасят замръзване и по-ниски температури. В този случай контейнерните форми на иглолистни дървета идват на помощ. Те могат да украсят вътрешния двор или да се добавят към завършената композиция в градината. Контейнерната форма на растенията ви позволява да комбинирате и неподходящи. В тази форма мечтата за дует от рози и смърч е напълно осъществима.

Дизайнерът съветва

 • За да не се слеят зелените, растенията се избират с различни нюанси на зелено. Можете също така да засадите растения със сини и жълти игли. По правило най-големите дървета трябва да имат по-тъмен цвят и тогава маломерните растения със синкав или светлозелен оттенък ще се открояват красиво на техния фон.
 • Ако иглолистните дървета се използват за украса на каменна площадка или хълм, не трябва да се използват големи или бързорастящи форми. За алпинеуми са подходящи пълзящи хвойни, смърчове джуджета, сферични туи, иглолистни джуджета. Те не растат прекомерно и понасят добре подстригване, което улеснява поддържането на определена форма.
 • Не трябва да засаждате ярки едногодишни и цъфтящи многогодишни растения до иглолистни дървета, тъй като те ще отклонят вниманието от основните детайли на композицията.
 • За дизайна на малки градини се избират растения със строго вертикална форма. Те не заемат много място, а пространството от присъствието им визуално се разширява. Като доминиращо растение можете да изберете туя - западна с пирамидална форма, например Smaragd, Brabant или Columna. Те растат бързо и не са много взискателни. Също така смърчът Konika или колонните форми на хвойната (Glauka, Blue Arrow) са подходящи като доминиращо иглолистно растение.
 • Ако мястото е много малко, достатъчно е да засадите само едно растение върху окосената морава. Ако площта позволява, композицията се допълва от маломерни пълзящи форми на хвойна. До иглолистните дървета красиви изглеждат и вечнозелените широколистни дървета като чемшир, махония и други подобни.
 • По-лесно се диша в близост до иглолистни насаждения - миризмата, излъчвана от тях, ободрява, облекчава умората и в същото време успокоява. Няколко ели, борове или туи, засадени в зоната за отдих, ще направят въздуха по-чист и ще го наситят с приятен аромат. С помощта на вечнозелени растения можете да създадете плътен жив плет. Той ще се превърне в непроницаема завеса, която улавя праха и шума.