Листният зеленчук, който се използва в гурме кулинарията, може да се засее и в сандъче

През последните години руколата придобива все по-голяма популярност в страните от Западна Европа, а също и у нас. В България културата основно се отглежда от професионални фермери, но постепенно започна да навлиза и в любителските градини.

Традиционно руколата или рокет салатата, както също се нарича, се култивира в Италия, Португалия, Турция и Египет.

Руколата е едногодишно растение, което макар че наподобява на салата, се отнася към семейството на зелевите култури. Най-често листата се използват в разнообразни салати или листни миксове. В Индия и Пакистан от семената се приготвя олио.

Руколата има леко пикантен вкус и приятен свеж аромат, който е подобен на сусам. Голямо предимство на културата е, че е с много кратка вегетация – 40-60 дни.

Листният зеленчук се разделя на два вида: Рукола колтивата, която се отличава с широки листа и цялостна периферия и Рукола селватика (дива) – с тесни и силно нарязани по краищата листа. Има разнообразни сортове, които са с различна форма и окраска на листата – зелени, червеникави, виолетови, червено-кафяви, дори шарени.

Отглеждане

Руколата е предпочитана култура за отглеждане в парници и оранжерии. Обикновено в тях се реколтира през студените месеци на годината, но по принцип, може целогодишно, а на открито се засява през пролетта и есента.

Пролетната сеитба се извършва в средата на март, а също през април и май, а есенната – в началото на септември. Може да се получат няколко реколти от нея, ако се засява на етапи, през 15-ина дни например.

Засяването се извършва по схема, която е дадена на етикета на опаковката и е препоръчана от фирмата производител.

При оптимална влажност на почвата семената поникват от 3 до 5 дни след сеитбата. Във фаза 2-3-ти лист растенията се прореждат, ако има нужда.

През лятото на открито руколата се развива за около 4 седмици, а при зимно отглеждане в оранжерии за около 5 седмици.

Изисквания и грижи

Оптималната температура за поникване на семената е 16 градуса, а за развитие на растенията през вегетацията не повече от 25 градуса. Руколата е непретенциозна култура и не изисква специални грижи.

Препоръчително е почвата да е да богата на хранителни вещества, рохкава и добре хидратирана, за да се получат крехки, едри и с приятен вкус листа.

Разбира се, като всяко културно растение руколата има нужда от плевене, особено в началните етапи от развитието на растенията, леко разрохкване на почвата, а също и поливане. Много важно е да има достатъчно влага по време на поникване на растенията.

Кулинария

Берат се първо най-външните листа, като се отрязват от основата. Младите листенца са много нежни и имат лек аромат на орехи и горчица, при старите се усеща по-натрапчива горчивина.

Руколата нараства много бързо и колкото повече листа се късат, толкова повече нови се образуват. Набраните листа се съхраняват в хладилници при температура от 0-15 ºС и влажност 95%. Не трябва да се замразяват.

Руколата се използва за зелени салати, пасти, пици и други ястия, характерни за италианската кухня. Най-полезна е в прясно състояние, едро накъсана. Овкусява се със зехтин, балсамов оцет и пармезан. Ако вкусът й е прекалено пикантен за вас, то най-добре я използвайте в малки количества, като подправка към салата от марули или спанак.

Ползи

Освен че е много вкусна руколата е и полезна храна. Лечебните ѝ свойства се дължат най-вече на големите количества витамин С - мощен антиоксидант, който повишава защитните сили на организма.

Бета-каротинът в руколата се преработва от тялото и се превръща в антиканцерогенния витамин А. В листния зеленчук се откриват още витамините В2, В5, В6, както и много фибри.

Салатата от рукола се препоръчва на предразположени или вече страдащи от анемия, тъй като съдържа големи количества желязо.

Зеленчукът е подходяща храна за всяка диета. В 100 г от зеленчука се съдържат едва 25 калории.

В сандъче 

За да получите реколта на перваза на прозореца, семената рукола се засяват в саксии или специални контейнери през февруари. Важно е да се следи дали растат бързо на височина. Трябва да им се осигури добро осветление и своевременно поливане и много скоро ще получите прекрасна свежа салата.