В информация за пресата министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг съобщи, че Австрия отпуска 3,8 милиона евро за програмата „Зърно от Украйна“. На днешния ден Украйна почита жертвите на Гладомора от зимата на 1932-1933 година, когато диктаторът Йосиф Сталин обрича на гладна смърт четири милиона украинци. Днес стартира инициативата "Зърно от Украйна", чиято цел е въпреки войната украинско зърно да се изнесе за бедни държави с гладуващо население, съобщава БТА.

Шаленберг припомня, че през зимата на 1932-1933 година съветското ръководство е унищожило човешките достойнство и живот. „Днес наблюдаваме същото. Никога няма да забравим ужасите, предизвикани преди 90 години. И трябва да сме сигурни, че отговорните за днешните ужаси ще бъдат привлечени под отговорност." По-нататък министърът обобщава: "Използването на глада като оръжие няма място в този свят".

Австрийският принос за инициативата, осъществена от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) , ще помогне на хората в Судан.