Ако някога земната ябълка се е използвала за изхранване на животните, днес тя се нарежда, и то съвсем заслужено, сред суперхраните. Зеленчукът често е сравняван с трюфелите, но за разлика от тях може да се отглежда навсякъде у нас. Без да има големите претенции на висшата кулинария, земната ябълка е не само изключително вкусна, но и много полезна храна.

Гулията, както още се нарича, може да се расте без проблем във всяка градина. Дори ако растенията не се контролират, те могат да превземат двора.

Земната ябълка съдържа много витамини и соли, а също и инсулин – уникален природен полизахарид. Зеленчукът е богат и на фибри, които стимулират растежа на полезните бактерии в чревната флора. Освен това спомага за усвояване на калция в организма, намалява лошия холестерол, бори се с възпаленията.

По съдържание на желязо превъзхожда морковите, картофите, ряпата и цвеклото. Съдържа още незаменими киселини, каротин, калий, калций, манган, фосфор, цинк, силиций, магнезий, натрий, флуор, хром и други минерали.